mondo.rs,MONDO/Agencije

Izrael ukida vojnu zaštitu, na pomolu primirje?

Nakon višednevnih sukova na pomolu prekid vatre. Izraelska vojska ukinula je zaštitne mere na jugu zemlje, što AP tumači kao mogućnost da je postignuto primirje sa ekstremističkom organizacijom Hamas.

1
A- A A+
rakete izrael hamas gaza Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Nakon intenzivnih sukoba prethodnih dana, u pojasu Gaze nastupio je prekid vatre između militantnog Hamasa i izraelskih snaga

Prema pisanju agencije, na Hamasovoj radio stanici Al Aksa čuli su se izveštaji o primirju, iako još uvek nema zvanične potvrde.

U toku vikenda Palestinci su lansirali više stotina raketa na Izrael, dok je izraelska strana odgovorila vazdušnim napadima na mete u Gazi.

Zvaničnici u Palestini saopštili su da su u izraelskim vazdušnim napadima život izgubile 23 osobe, među kojima devet ekstremista, dve trudnice i dve bebe.

Prema poslednjim informacijama, u palestinskim napadima stradala su četiri Izraelca.

To su prve izraelske žrtve od kraja rata u Gazi 2014. godine.

Iako nema zvaničnog saopštenja nijedne strane, intenzivni sukobi u poslednja dva dana jutros su, kako se čini, iznenada prestali.

Izraelska vojska je svoju odluku objavila, rekavši: "Od 7.00 sva zaštitna ograničenja u civilnoj zaštiti biće ukinuta".

Škole i putevi su bili zatvoreni i stanovnicima je rečeno da je bolje ostanu u zatvorenom i kraj skloništa od bombi.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i tri puta su ratovali od 2007. godine kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom pobedivši snage rivalskog umerenijeg Fataha.

Egipatski posrednici su sa UN nastojali da se uspostavi prekid vatre.

Na osnovu ranijih dogovora o tome Izrael je pristajao da olakša parališuću blokadu Gaze uvedenu pre više od jedne decenije u zamenu za obustavu raketiranja.

Uslovi najnovijeg dogovora se ne znaju, ali raniji nisu dugo trajali.

Povezano

Sve vesti