mondo.rs

Za profi fotku na Staroj planini - 2.000 dinara!

Autor:

Novim odlukama Javnog preduzeća "Srbijašume" predviđen cenovnik za turiste koji posete zaštićeno područje Stara planina. Plaća se profi fotografisanje, snimanje filma ili reklame...

Za profi fotku na Staroj planini - 2.000 dinara! Foto: MONDO/Dragana Todorović

Ko ubuduće poželi da napravi profesionalnu fotografiju ili da snimi film ili reklamu na Staroj planini za to će morati da plati.

Polovinom marta JP "Srbijašume" donelo je odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Parka prirode Stara planina, a prema novom cenovniku, pored fotografisanja, na ovoj planini će se ubuduće naplaćivati i branje pečuraka i lekovitog bilja i to po 120 dinara po danu, snimanje audio-zapisa 2.000 dinara, a postavljanje šatora po metru kvadratnom dnevno košta 30 dinara, prenosi "Kurir".

Takođe, lov na divljač na godišnjem nivou košta 1.000 dinara.

Iz Ministarstva objašnjavaju da građani i dalje mogu slobodno da posećuju Staru planinu, da prave selfije, šetaju, ali ako neko želi da snimi spot, film ili prodaje fotografije u komercijalne svrhe, onda mora da plati i nadoknadu.

Reagovalo je i Javno preduzeće "Srbijašume", navodeći da su netačni navodi pojedinih medija da je počela "naplata fotografisanja posetilaca Parka prirode 'Stara planina'".

"To je samo po sebi apsurdno i nelogično u današnje vreme kad svako od nas ima barem jedan mobilni telefon sa kamerom. Svaki posetilac Parka prirode 'Stara planina' može da zabeleži koliko god fotografija ili selfija hoće i da ih deli sa svojim prijateljima i objavljuje na društvenim mrežama i za to nije dužan nikome ništa da plati. Naprotiv, nama je drago da ljudi posećuju ovaj Park prirode i da promovišu njegove lepote", ističu iz "Srbijašume".

Zakon predviđa da naknadu za fotografisanje i snimanje plaćaju isključivo lica registrovana za obavljanje delatnosti, odnosno lica koja će na osnovu tog snimka ostvariti neku zaradu.

Dakle, ako želite na lokaciji Parka prirode "Stara planina" da snimate film, seriju, reklamu ili fotografije koje ćete zatim koristiti u reklamne svrhe, zakon kaže da ste u tom slučaju dužni da platite nadoknadu za korišćenje te lokacije.

"Zakonodavac je doneo odluku o tome, a od upravljača se očekuje da tu odluku sprovede u delo. Mi kao upravljači Parkom prirode 'Stara planina' dužni smo da sprovedemo u delo ovaj zakon i da ga se
pridržavamo, a sav novac od naknada za korišćenje Parka prirode 'Stara planina' koristiće se za zaštitu, održavanje, razvoj, prezentaciju i unapređenje ovog područja", dodaje se u saopštenju JP "Srbijašume".

put, saobraćaj, sneg, sneg na putu, snežni put, drum, Stara planina, skijališta Srbije Foto: MONDO/Predrag VujićOd ranije je poznato da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju ekološku taksu motornim vozilima koji prolaze kroz njihivou teritoriju. Ta taksa košta do 150 dinara u zavisnosti koji nacionalni park prolazite ili posećujete. To je, inače, dnevna taksa.

Međutim, taksa je u međuvremenu poskupela, pa sada za Kopaonik, Taru, Đerdap iznosi i do 300 dinara.

Zbog naplate ekološke takse (gotovo) niko ne buni i ne žali, jer je to jedan od načina da se pomogne zaštiti prirode (naravno, ako ta ekološka taksa ide u te namene, a mnogi su sumnjičavi u vezi sa tim gde ta sredstva, zapravo, odlaze).

Povezano

Sve vesti