MONDO/Tanjug

Opasnost od pljuskova i odrona

Autor:

Kako vozite po pljusku na autoputu

0
A- A A+
autoput, kiša, putevi, pljusak, put Foto: MONDO/Marko Tanasković

Vozači treba da obrate pažnju i dodatno smanje brzinu kako zbog kiše koja ograničava vidljivost, tako i zbog mokrog kolovoza koji produžava zaustavni put vozila, ukazuje Auto-moto Savez Srbije.

U slučaju da vas jaka kiša uhvati na autoputu, smanjite brzinu kretanja, ali ne previše, jer imajte na umu da retko ko vozi brzinama ispod 100 km/h, čak i po pljusku.

Kako biste bili vidljiviji, bez obzira na doba dana, uključite oborena svetla, kao i zadnje svetlo za maglu. Po potrebi možete uključiti i sva četiri migavca.

Probajte da ispred vas bude slobodan put, odnosno bez vozila koja će stvarati vodenu zavesu. Ako ipak, ne možete da izbegnete vožnju iza nekog, držite najmanje duplo duže odstojanje od čuvene "dve sekunde".

Period prolećnih kiša i promenljivog vremena donosi i nove opasnosti za vozače jer su odroni zemlje i kamena sada učestali, zato je potrebno voziti opreznije na svim deonicama puteva koje prolaze kroz useke i stenske kosine.

Odrona najviše ima na Đerdapskoj magistrali, dolinom Ibra, Drine i Lima, kao i deonicama kroz Ovčarsko-Kablarsku, Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru.

Na autoputu od petlje Batajnica do petlje Novi Banovci, izvode se radovi na sanaciji oštećenog kolovoza. U toku izvođenja radova za saobraćaj će biti zatvorena kolovozna traka u smeru Beograd – Novi Sad. Saobraćaj ka Novom Sadu će se preusmeriti u krajnju levu preticajnu saobraćajnu traku iz suprotnog smera. Alternativni pravac od Beograda do Novog Sada je autoput prema Šidu sa isključenjima Dobanovci, Šimanovci, Pećinci i Ruma.

Na autoputu prema Šidu, zatvorena je petlja Adaševci, pa se vozači usmeravaju na isključenje Kuzmin.

Zbog usporenog rada carinskih administracija Mađarske i Hrvatske, moguća su višesatna zadržavanja na teretnim terminalima graničkih prelaza sa ovim zemljama.

Teretnjaci na Batrovcima na izlazu čekaju 120 minuta, Kelebiji na izlazu čekaju 90 minuta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti