Tanjug

BRAĆA U KRIMINALU: Srbi i Crnogorci najbolji jataci

Autor:

Podgorički Interpol najčešće u Srbiji nalazi crnogorske državljane odbegle od zakona, dok se najviše srpskih kriminalaca od pravosudnih organa skrivalo u Crnoj Gori, pokazali su podaci crnogorskog Interpola.

1
A- A A+
hapšenje, lisice Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na osnovu izručenja koje su obavili u proteklom periodu, crnogorska Uprava policije saopštila je da se najveći broj lica koje Interpol potražuje locira na teritorijama zemalja bivše Jugoslavije, a da prednjači Srbija, gde je lišen slobode i izručen u Crnu Goru najveći broj traženih lica.

Roganović iz "Kavačkog klana" izručen Crnogorcima

"Kao i u slučaju kad su u pitanju izručenja u Crnu Goru, u najvećem broju slučajeva imamo izručenja iz Crne Gore po zahtevima drugih zemalja upravo u zemalja okruženja, gde takođe prednjači broj lica izručenih iz Republike Srbije", saopštila je Uprava policije, prenose podgoričke "Vijesti".

Navodi se da je podgorički Interpol u proteklom periodu locirao više osoba u drugim državama koja nisu izručena, a da su razlozi odbijanja izručenja uglavnom bila ograničenja u nacionalnim zakonima tih država s kojima Crna Gora nema potpisan bilateralni ugovor o izručenju, ili ako nisu ispunjeni uslovi iz međunarodnog ugovora o izručenju sopstvenih državljana.

U Upravi navode da je saradnja crnogorskog Interpola sa ostalim državama članicama Interpola "kvalitetna i profesionalna" i da se ogleda u velikom broju razmenjenih informacija, kvalitetu tih informacija, postupanjima po zahtevima, brzini odgovaranja, kao i sprovođenju zajedničkih policijskih aktivnosti.

Povezano

Sve vesti