MONDO/Agencije

U Novom Sadu divljali šovinisti:"Majku vam albansku..."

Duh najgoreg etnonacionalizma i šovinizma izgleda da je u Srbji pobegao iz boce. Nakon incidenata pred jednom beogradskom pekarom i u Novom Sadu dogodio se šovinistički incident.

14
A- A A+
policija, interventna, marica,  kovilovo, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Grupa pijanih mladića divljala je po Adicama, vređala ljude na nacionalnoj osnovi, fizički ih napadala i pretila da će "proterati Albance", javio je portal novosadskog Radija 021.

Incident se dogodio 1. maja u naselju Adice, a kako navodi portal, trojica pijanih mladića su u popodnevnim satima napali nekoliko ljudi na ulici i u njihovim dvorištima i vređali ih na nacionalnoj osnovi i pretili im da će im baciti bombu i sve ih proterati.

U novosadskoj policiji su za 021.rs potvrdili da su 1. maja priveli dvojicu mladića, koji su, kako se sumnja, pod dejstvom alkohola izazvali incidente na Adicama.

Uhapšeni su sprovedeni u tužilaštvo, koje je njihovo delo kvalifikovalo kao nasilničko ponašanje i pušteni su da se brane sa slobode.

U ovom naselju živi veliki broj Roma, Aškalija, ali i pripadnika drugih nacionalnih manjina, Mađara, Slovaka, ali i dosta Srba.

Već desetak dana porodica Albanca Mona Đuraja, vlasnika pekare u beogradskom naselju Borča, trpi niz neprijatnosti i pretnji nakon što se na društvenim mrežama pojavila sporna slika stara više od dve godine.

Novi protest u Borči

Protest desničara ispred te pekare pod sloganom "Gde nema poštovanja, tu nema ni poslovanja" održan je u nekoliko navrata, jer je na društvenoj mreži bivši radnik te pekare objavio fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, albanski nacionalni simbol koji se povezuje sa idejom tzv. Velike Albanije.

Nedavno su u Dolovu kod Pančeva, podsetio je Tanjug, meštani protestovali jer su se na Facebooku pojavile fotografije vlasnika pekare koji su pokazivali simbole albanskog orla, kao i one sa oružjem u rukama.

Policija je tada obezbeđivala imovinu i osobe, ali su vlasnici ubrzo napustili i objekte u Dolovu, kao i onaj koji su držali u Pančevu.

Povezano

Sve vesti