mondo.rs

Čekajući "neformalni sastanak" u Zagrebu...

Autor:

Ako je za očekivati da će i na "neformalnom sastanku" i na zvaničnoj Skupštini svaka strana gledati svoje interese, nameće se pitanje zbog čega srpska strana (jedina) nema zajednički interes...

Čekajući "neformalni sastanak" u Zagrebu... Foto: MN Press

Dan pre "neformalnog sastanka" u Zagrebu, koji je zakazao predsednik Košarkaškog kluba Budućnost, Dragan Bokan, i dalje je izvesno samo da nisu pozvani Crvena zvezda i FMP Železnik.

"Siguran sam da su pozivi upućeni Partizanu i Megi", navode "Novosti" izvor sa Malog Kalemegdana, što je izjavom za beogradski list potvrdio i generalni menadžer Mege, Goran Ćakić.

"Dobili smo poziv i razmatramo ga", rekao je Ćakić.

"Novosti" navode da niko iz Partizana nije govorio na ovu temu, o kojoj je malo šta konkretnog moglo da se pročita u regionalnoj štampi pored intervjua koji je za "Alternativnu televiziju" iz Banjaluke dan ranije dao predsednik ABA lige, Igor Dodik.

Utoliko, pored toga što je neizvesno kako će Bokan i njegovi saradnici iz Podgorice u sredu nastupi pred okupljenima u prestonici Hrvatske, neizvesno je i da li će se tamo pojaviti i predstavnici "poželjnih" srpskih klubova učesnika ABA lige za sezonu 2019/20.

"Siguran sam da ligu Nebojše Čovića nećemo igrati", rekao je Bokan u intervjuu nedugo po gubitku titule šampiona u petom meču finalne serije sa Crvenom zvezdom, koja će i naredne sezone biti jedini regionalni predstavnik u Evroligi - osim ukoliko čelnici ovog takmičenja ne prihvate najavljene kandidature Budućnosti i Partizana za "specijalnu pozivnicu".

Međutim, piše "Sportski žurnal", pitanje je koliko su čelnici klubova sa prostora bivše Jugoslavije svesni činjenice da na kraju sezone 2019/20 ističe ugovor koji takmičenje u njihovom vlasništvu - ABA liga JTD - ima sa Evroligom, kao i da bi dalje pogoršanje odnosa uz seriju odlaganja redovne godišnje Skupštine moglo kancelariju iz Barselone da navede na pomisao da je Evrokup košarka baš po meri ABA lige u sezonama koje dolaze.

"Iz medija smo saznali da nismo pozvani na sastanak. Smatramo da sazivanje neformalnih sastanaka nije u skladu ni sa jednom propozicijom takmičenja, niti aktom ABA lige. Jedino mesto je Skupština i njen datum se zna", navode "Novosti" stav neimenovanog zvaničnika Crvene zvezde.

Skupština je trebalo da bude održana 14, ali je pomerena za 24. maj i na njoj bi - prema pisanju medija u regionu - trebalo da bude reči i o zahtevu Olimpijakosa da bude primljen među učesnike za sezonu 2019/20.

Navodno, Cedevita, Crvena zvezda, FMP Železnik i Mega već su zauzele stav da neće podržati prijem atinskih crveno-belih, dok se Slovenci nadaju da bi ulaskom slavnog grčkog kluba u jadransku konkurenciju moglo da dođe i do proširenja lige sa 12 na 14 učesnika u čemu vide šansu za povratak eliminisane Olimpije - poslednjeplasiranog tima u sezoni 2018/19.

Pod pritiskom FIBA Evrope, ABA liga je 2015. godine reformisana i prevedena iz privatnog u vlasništvo klubova učesnika, čiji su odnosi iz sezone u sezonu postajali sve gori do tačke u kojoj je i raspad ovog projekta sa početka Milenijuma postao aktuelna tema.

Ako je za očekivati da će i na "neformalnom sastanku" i na zvaničnoj Skupštini svaka strana gledati svoje interese, nameće se pitanje zbog čega srpska strana (jedina) nema zajednički interes...

Tagovi:

Povezano

Sve vesti