mondo.rs

Sudija treba da prekine utakmicu kad čuje vređanje

Autor:

Odluka sudije Bojana Nikolića da na kratko prekine utakmicu Partizan - Napredak zbog uvreda upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je ispravna, kaže član Sudijske komisije FSS Raka Đurović.

19
A- A A+
Grobari navijači FK Partizan Foto: MN Press

Navijači Partizana već godinama unazad teraju upravu, ali i skandiraju parole protiv aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Počelo je to još pre pet, šest godina (na utakmicama protiv OFK Beograda, Radničkog, Dile Gori, na jednom večitom derbiju u Ljutice Bogdana, na košarkaškom meču u Hali sportova Partizan - Cedevita, a to je čak upotrebljeno i u kampanji Srpske napredne stranke), a nakon raznih apela i poruka da Vučić pomaže FK Partizan ti povici su "utihnuli", da bi se opet začuli proteklog vikenda, na utakmici Partizan - Napredak na Topčiderskom brdu.

Čuvši povike "Vučiću, ped***", glavni sudija meča Bojan Nikolić je prišao delegatu i obustavio igru. Prekid je trajao nekoliko minuta, dva, tri

Nekadašnji fudbalski sudija i član Sudijske komisije FSS Raka Đurović kaže da je Nikolić opravdano prekinuo utakmicu, ali ukazuje i na neke nelogičnosti u pravilima.

"Pravila su jasna, ali, nažalost, nepotpuna. U njima jasno piše da sudija ima pravo da prekine utakmicu ukoliko neko sa tribina upućuje poruke verske, nacionalne netrpeljivosti, fašističke parole ili pak vređaju javna lica. U ovom slučaju vređan je predsednik, i sudija je imao pravo da prekine utakmicu", rekao je Đurović za list "Danas".

Podsetio je na nedavni slučaj iz Novog Sada kada su "navijači" Partizana ponovo pevali pesmu protiv navijača Vojvodine koja je puna šovinističkih poruka. Tada je utakmica takođe bila prekinuta, a Partizan je potom kažnjem utakmicom bez prisustva publike.

"Propisi su, po meni, nedorečeni, jer se ne smeju vređati Mađari, Nemci, crnci... a Srbi smeju. Ne sme se vređati predsednik opštine, o predsedniku države da ne govorim, ali se smeju vređati igrači, trener, članovi rukovodstva kluba, njihove porodice. Ne bi smelo da bude tako", kaže Đurović.

Postoje, međutim, odstupanja u tome kako se pravila primenjuju. Recimo, navijači Crvene zvezde su nedavno na meču protiv Rada na Banjici celo poluvreme vređali premijerku Anu Brnabić zbog njene seksualne orijentacije, ali tada utakmica nije bila prekinuta.

Predsednik Disciplinske komisije FSS Žarko Stevanović ističe da svako vređanje treba da bude sankcionisano, ali i da oni reaguju tek kad službena lica podnesu prijavu.

"Disciplinski pravilnik ne pravi razliku ko vređa, da li sami akteri utakmice, da li lokalni ili državni funkcioneri ili su uvrede na rasnoj ili verskoj osnovi, već jasno kaže da svako uvredljivo skandiranje treba da snosi i konsekvence. Naravno, postoji gradacija da li se vređa neki lokalni funkcioner ili predsednik države. Disciplinska komisija postupa samo po prijavi službenih lica, ne možemo mi i da podnosimo prijave i da kažnjavamo", rekao je Stevanović za "Danas". 

Povezano

Sve vesti