mondo.rs

Glumac iz Gospodara prstenova: Aragorn fašista? Sramno!

Autor:

Glumac Vigo Mortensen koji je tumačio lik Aragorna iz trilogije "Gospodar prstenova" digao glas zbog upotrebe tog lika za predizbornu kampanju partije "Vox" u Španiji, koja je ultradesničarska.

4
A- A A+
Foto: YouTube/Warner Bros

"Odakle vam pravo da upotrebljavate lik Aragorna za svju političku kampanju?", upitao je glumac Vigo Mortensen u otvorenom pismu upućenom španskoj desničarskoj partiji "Vox", koja je na aprilskim izborima osvojila 24 poslaničkih mesta u parlamentu Španije.

Na karikaturi koja je objavljena na Twitter nalogu ove partije vidi se kako Araghorn, lik iz popularne filmske trilogije "Gospodar prstenova", kreće sa mačem u boj protiv hordi neprijatelja "Vox-a", uključujući medije, katalonske separatiste, LGBT populacije...

"Neka bitka počne! Moramo biti budni i aktivni kao Aragorn u Tolkinovoj sagi", napisala je ova partija.

U pismu koje je španski "El Pais" danas objavio, glumac Vigo Mortensen ističe da je upotreba lika Aragorna apsurdna, jer ga je iskoristila partija koja širi ideje u potpunoj suprotnosti sa onim kakav je Aragorn.

"Ne samo da je apsurdno to što je glumac koji je tumačio ulogu u 'Gospodaru prstenova' osoba koja poštuje različitost kultura i jezika i otvoren je da sazna što više o drugim kulturama kako u Španiji tako i u celom svetu, povezan sa ultrancionalističkom i neofašističkom političkom strankom, nego je još besmislenije to što je za kampanju usmerenoj protiv drugačijih verskih, nacionalnih, seksualnih opredeljenja, upotrebljen lik Aragorna, koji u filmu nastoji da ujedini različite rase, običaje, jezike Srednjeg sveta", napisao je Vigo Mortensen.

Vigo Mortensen Foto: Guliver/Getty Images/Phil Walter Vigo Mortensen

Producentska kuća "Vorner Bros" (Warner Bros), koja stoji iza ovog filmskog serijala, saopštila je da nije dala nikakvu dozvolu za korišćenje svoje intelektualne svojine partiji "Vox".

"Svesni smo da 'Gospodar prstenova' ima mnogo poklonika. Ali, Varner Bros nije dao nikakvu dozvolu da se koristi naša intelektualna svojina u bilo koje političke svrhe", piše u tvitu ove kompanije.

Povezano

Sve vesti