mondo.rs,MONDO/Agencije

Sprema se odbrana od poplava, stižu padavine

Republički štab za vanredne situacije naložio je danas svim učesnicima u sprovođenju mera odbrane od poplava da preduzmu sve neophodne preventivne mere kako bi se smanjio rizik od poplava.

0
A- A A+
reka sava, čamac, vodostaj, porast nivoa, nivo reke save, poplave Foto: MONDO/Stefan Stojanović

 Mere se sprovode zbog padavina koje se očekuju u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Komandant Republičkog štaba i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, kako se navodi, da je neophodno obići i proveriti stanje na svim nasipima i obezbediti dvadesetčetvoročasovni monitoring na svim potencijalnim kriznim tačkama.

Na vanrednoj sednici, kako se navodi, analizirani su kapaciteti sa kojima nadležne službe raspolažu i aktuelna hidrološka i meteorološka situacija u Srbiji, kao i stanje na vodotokovima.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić rekao je da taj sektor ima oko 3.000 vatrogasaca, spasilaca u redovnom sastavu, u okviru kojih ima 13 regionalnih timova za spasavanje sa oko 130 članova.

Kakva prognoza: Obilne padavine tek dolaze!

"Operativno je devet Specijalizovanih jedinica civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom sa oko 150 pripadnika", rekao je Marić i dodao da je oko 300 ljudi obučeno i potpuno opremljeno za spasavanje u slučaju poplava i da je za te namene obezbeđeno oko 90 čamaca.

Izlio se Tamiš, zatvoren put

Trenutno je Tamiš u porastu i drugi banatski vodotoci.

Povezano

Sve vesti