mondo.rs,Tanjug

Kinezi kupuju Kumrovec: Već dali dva miliona evra

Autor:

Kompleks nekadašnje Političke škole u Kumrovcu, mestu u kojem je rođen doživotni predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito, prodat je kineskom investitoru, firmi Zhongya Nekretnine, za nešto više od 14 miliona kuna ili dva miliona evra.

6
A- A A+
tito, žmurke serija, žmurke Foto: Mondo/Stefan Stojanović

To je danas saopštio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji kaže da očekuje da će se investicija vrlo brzo realizovati u kongresni turizam na području kumrovačke opštine.

U saopštenju stoji da je u Ministarstvu državne imovine danas održano otvaranje ponuda za kupovinu nekretnine bivše Političke škole u Kumrovcu, a pristigla je samo jedna ponuda koju je dala kineska firma Zhongya Nekretnine, u iznosu od oko 14 milona kuna ili dva miliona evra.

Iz županije podsećaju da je suvlasnica firme, koja kupuje objekt bivše političke škole, kineska preduzetnica Jiang Ju, nedavno boravila u Hrvatskoj i tom prilikom posetila Kumrovec i razgledala objekt. Mediji su javili da u planu ima da kupi i druge objekte u Kumrovecu.

Navodno je interesuje je i kupovina Spomen doma u Kumrovcu, čija je vrednost procenjena na 15 miliona kuna, Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a volela bi, kažu, da dobije i pristup geotermalnim izvorima.

Želja joj je, rekla je ranije, da u taj deo Hrvatske privuče turiste iz celog sveta.

Na prijemu kod župana Kolara predstavljeni su joj županijski strateški projekti i mogućnosti za ulaganje na području županije.

"Drago nam je što je kumrovečki 'mrtvi kapital', bivša Politička škola, konačno pronašao nove vlasnike, odnosno što se naš trud u privlačenju investicija na područje Krapinsko-zagorske županije konačno počeo isplaćivati", rekao je Kolar, preneo je portal Index.

Kolar kaže očekuje da će vrlo verojatno doći do raspisivanja konkursa za idejno rešenje te da će otpočeti realizacija investicije u kongresni turizam na području opštine Kumrovec.

"Verujemo da je ovo samo početak stranih ulaganja u Kumrovec. Mi u Županiji spremni smo dati maksimalnu podršku, kako ovom investitoru tako i svim novim investitorima koji će ulagati na području Krapinsko-zagorske županije", rekao je Kolar.

Povezano

Sve vesti