mondo.rs,Tanjug

Milojko Pantić kao "Pobesneli Maks"

Autor:

Komentator Milojko Pantić kaže da se protiv njega vodi hajka, jer "uvek govori šta misli". Kod veoma teške alkoholisanosti, od 1,6-2 promila alkohola u krvi, dolazi do veoma teških poremećaja funkcija i reagovanja.

36
A- A A+
milojko pantić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Nakon "filmske" jurnjave i privođenja poznatog sportskog komentatora, 72-godišnjeg Milojka Pantića, kome je izmereno 1,73 promila alkohola u krvi, on se obratio javnosti otvorenim pismom.

U njemu je, između ostalog, naveo da su "ga ljudi, koji su primetili da treba da bude isključen iz saobraćaja, profesionalno zaustavili, kao što to rade u desetinama i stotinama slučajeva dnevno ili u hiljadama slučajeva pre".

Pantić je sa ozbiljnom dozom alkohola u sebi kolima projurio delom Brankovog mosta i to nepropisno, trakom kojom to uopšte nije predviđeno, i samo pukom srećom su izbegnute posledice. Policija je potom saopštila da je Pantić svojim automobilom "ford fokus" udario u policijski automobil marke "micubiši pajero".

Odmah potom je priveden i poslat na trežnjenje u policijsku stanicu, gde je proveo noć.

"Nakon nezgode, vozač se udaljio sa lica mesta, tako što je pokušao da pobegne u pravcu Zelenog venca i to vozeći suprotnom kolovoznom trakom preko Brankovog mosta. Patrola Interventne jedinice sustigla je i zaustavila vozilo kojim je upravljao M. P. na raskrsnici Brankovog mosta i Pop Lukine ulice. Nakon toga su na lice mesta izašli pripadnici saobraćajne policije koji su utvrdili da je M. P. upravljao vozilom pod dejstvom alkohola, a alkotest je pokazao da je imao 1,73 promila alkohola u krvi. Vozaču vozila 'ford fokus' je, zbog utvrđene količine alkohola u krvi, određeno zadržavanje do istrežnjenja," naveo je MUP.

Po izlasku iz policijske stanice, medijima je dobacio da "napišu da je kreten" i da "nije nikoga pregazio, niti ubio".

Ovaj saobraćajni incident, iz kategorije težih, Pantić sada predstavlja kao napad na njega u delu medija, samo zato što, kaže "na svakom mestu i u svakoj prilici govori istinu".

Pantić je dodao da mu je ovaj slučaj "dobar nauk" i poruka da mora u budućnosti da se "sa mnogo više obazrivosti i razumevanja odnosi prema svojoj okolini" i da "ovim pismom stavlja tačku na sve špekulacije i insinuacije" o, kako kaže, "jednom saobraćajnom prekršaju, koji je, naredbom onih koji ne daju mira nikome, postao tema broj jedan, misleći tako da zaboravimo, bar na dan, šta rade sa ovom državom i njenim građanima".

Na njegovo otvoreno pismo, reagovala je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević i poručila da, na sreću po građane, nema ni nekoliko desetina, a još manje, nekoliko stotina sličnih slučajeva dnevno u kojima neko udari u policijsko vozilo sa 1,73 promila alkohola u krvi i onda krene da vozi Brankovim mostom u suprotnom smeru.

"Naprosto je užasno da Milojko Pantić ne oseća grižu savest zbog toga što je uradio", kaže ona i dodaje da Pantićeve reči da nikoga nije ubio i nije načinio nikakvo teško krivično delo govore o "olakom shvatanju neodgovornog ponašanja".

"Pa, nije valjda da su nadležne institucije trebalo da sačekaju da nekoga ubije, pre nego što reaguju", upitala je Milošević.

Dodala je i da su istraživanja pokazala da povećanjem alkohola u krvi, raste verovatnoća da će vozač učestvovati u saobraćajnoj nezgodi sa poginulima, te da je, kada je reč o nekome ko vozi sa 1,73 promila u krvi, verovatnoća 550 puta veća da će učestvovati u nezgodi.

Navela je i da kod veoma teške alokoholisanosti, od 1,6-2 promila alkohola u krvi, dolazi do veoma teških poremećaja funkcija i reagovanja, poteškoća u koordinaciji, kao i gubitka mogućnosti saradnje, a kod vozača se javlja drskost, nepromišljenost i surovost.

Milošević smatra i da je sramota je da neko ko sebe naziva javnom ličnošću i ko treba da daje primer svojim odgovornim ponašanjem, uopšte pokušava da nađe opravdanje za svoje gotovo ubilačke, postupke kojima je neporecivo ugrozio i svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, dozvoljeno je imati do 0,2 promila alkohola u krvi.

zakon, saobraćaj, iluustracija Foto: Mondo/Mario Milojević/ilustracija

Ako policija uhvati osobu za volanom i alkometar pokaže veće vrednosti ovo su kazne koje može dobiti:

Niska alkoholisanost: 0,2 - 0,5 promila. Kazna: 10.000 dinara.

Srednja alkoholisanost: 0,51 - 0,80. Kazna: 10.000 - 20.000 dinara, 6 kaznenih poena i minimum 3 meseca zabrane upravljanja.

Visoka alkoholisanost: 0,81 - 1,2. Kazna: od 20.000 - 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana, 8 kaznenih poena i minimum 4 meseca zabrane upravljanja.

Teška alkoholisanost: 1,21 - 1,6. Kazna: od 100.000 - 120.000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, 9 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja.

Veoma teška alkoholisanost: 1,61 - 2,0. Kazna: od 100.000 - 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena i minimum 8 meseci zabrane upravljanja

Potpuna alkoholisanost: više od 2 promila. Zatvor u trajanju od 30 - 60 dana ili rad u javnom interesu od 240 - 360 sati, 15 kaznenih poena i najmanje 9 meseci zabrane upravljanja. Upravljanje vozilom u ovom stanju se automatski smatra nasilničkom vožnjom.

Zakon propisuje i kazne ako pijani izazove saobraćajnu nezgodu. Kazne su tada daleko strože, a izazivanje saobraćajne nezgode povlači i krivičnu odgovornost u zavisnosti od posledica slučaja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti