mondo.rs,MONDO/Agencije

Rastu tenzije: SAD šalju avione na Bliski istok

SAD će verovatno na Bliski istok poslati četiri borbena aviona, zajedno s osobljem koje će upravljati letelicama i održavati ih, saopštili su američki zvaničnici.

1
A- A A+
zastava, obeležje, SAD, Amerika, USA amerikanci Foto: Mondo/Mario Milojević

Zvaničnici, koji su govorili anonimno, rekli su da se, najverovatnije, radi o avionima "B-52" i da oni još nisu poslati na Bliski istok.

Američki savetnik za državnu bezbednost Džon Bolton izjavio je u nedelju, 5. maja, da administracija predsednika SAD Donalda Trampa šalje grupu nosača i grupa bombardera na Bliski istok, kao odgovor na zabrinjavajuće "naznake i upozorenja" iz Irana.

On je rekao da SAD slanjem aviona žele da pokažu da će na bilo kakav napad odgovoriti "neumoljivom silom".

Rohani zapretio SAD: Očekujte i neočekivano

Trampova administracija je preusmerila i nosač aviona "Abraham Linkoln" na Bliski istok jer se očekuje da će Iran odustati od dogovorenih obaveza da zamrzne svoj nuklearni program.

Predsednik Donald Tramp nalazi se najbliže vojnom sukobu s Iranom u svom dosadašnjem manadatu, nakon što je preusmerio i ratne brodove na Bliski istok kako bi odgovorili na ono što su zvaničnici u ponedeljak nazvali "pojačanim pretnjama Irana američkim vojnicima i objektima", prenosi Politico.eu.

Povezano

Sve vesti