mondo.rs

Evo šta kaže papa Franja o Stepincu!

Autor:

Papa Franja je, povodom proglašenja svecem Alojzija Stepinca, izjavio da ne zna čemu bi služilo proglašenje za sveca, ako istina tu nije jasna.

19
A- A A+
papa franja Foto: Tanjug/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

On je to rekao u avionu novinaru HRT-a, na povratku iz posete Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

"Stepinac je bio duševan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savete i video da treba da zatražim pomoć (srpskog partijarha) Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo", rekao je papa Franja.

Stepinac znao za zločine, DOKAZ u arhivu Vojvodine?

Po ulasku Nemaca u Zagreb 1941. godine ustaški vikar Stepinac je podržao osnivanje zločinačke NDH.

Iako je Katolička crkva uverena očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Uprkos tome, međutim, Hrvati ga slave kao da je već proglašen svetim.

Irinej: Vatikan krije dokumente o Stepincu

Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

"Stepinac jeste bio ustaški vikar"

Papa Jovan Pavle II proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici 3. oktobra 1998, a pomen na njega - Stepinčevo, pada 10. februara.

Papa Franja je bio nedavno u balkanskoj turneji, posetio je Bugarsku i Makedoniju.

Povezano

Sve vesti