Tanjug

"Put od Beograda do Podgorice kao reli Pariz Dakar"

Autor:

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Budvi da se o regionu i povezanosti teško može pričati dok se između glavnih gradova vozi putevima koji su kao reli Pariz Dakar.

8
A- A A+
Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić


"Kad sam kao premijer prvi put ucestvovao u dijalogu Beograda i Prištine, sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton predložio sam da se napravi autoput između Niša i Prištine, kao korak ka pomirenju. EU se složila samo ne i da da sredstva ... Svi koji žive ovde znaju da je danas doći iz Begrada u Tivat ili Podgoricu bez aviona ili iz Podgorice u Sarajevo ili Zagreb isto kao voziti reli Pariz Dakar", rekao je Dačić.

Ministar je na konferenciji za novinare ocenio da je potrebno da se svi u regionu, u kome živi skoro 100 miliona ljudi mnogo bolje povežu.

"O kakvom regionu i povezanosti pričamo kada imamo takvu međusobnu nepovezanost. Sva fiozofija će pasti u vodu ako ne rešimo to pitanje", rekao je minisar i upozorio da međusobne svađe bacaju senku na ideje i udaljavaju infrastrukturne projekte od realizacije.

Podsetio je i da je voz, u vreme kada je kao premijer dolazio u Crnu Goru od Beograda do Bara išao 30 sati, da su ga mediji oblačili u svemirsko odelo kada je pričao o brzoj pruzi Beograd Budimpešta odnosno brzinama većim od 100 kilometara na sat.

Danas sve to ne izgelda kao naučna fantastika, ali kada sve ovo govorim mislim da ćemo biti uspešni ako u narednim godinama na ovakvim sastancima konstautjemo da smo napravili korak dalje u implementaciji svih dogovora, rekao je ministar novinarima nakon potpisivanja Budvanske deklaracije u okviru četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region i druge Konferencije Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije.

Povezano

Sve vesti