• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 11 slobodnih ovog leta - najbolje za "dž"!

Autor Milutin Vujičić

Izabrali smo startnu postavu od fudbalera koji će postati slobodni agenti ovog leta, pa tako klubovi za njih neće morati da plate obeštećenje. Tu su mnoga velika imena, iskusni asovi, ali ima i onih u "dvadesetim". Koga biste vi doveli?

Još samo malo i tu je letnji prelazni rok!

Videćemo da li će tokom predstojećih "vrelih" meseci ponovo padati rekordi za transfere, a ima fudbalera oko kojih vredi voditi bitke iako u ovom trenutku nije potrebno pregovarati oko obeštećenja, "samo" oko plate za novi ugovor.

Veliki je broj igrača kojima 30. juna ističu aktuelni ugovori u klubovima i pokušali smo da napravimo tim od najboljih 11, po pozicijama, u formaciji 4-4-2.

Bilo je onih koji su već "obećani" nekom drugom klubu poput Andera Erere, Arona Ramzija, Dijega Godina ili Ektora Erere, tako da smo njih u startu "preškrabali" sa naše liste i odlučili se samo za one koji su u ovom trenutku bez rešenog statusa sa starim ili novim klubom.

Predstavljamo vam naših 11, a u komentarima nam pišite koga biste vi uvrstili na ovu listu ili kog od igrača biste voleli da vidite u klubovima za koje navijate?

Počinjemo!

GOLMAN - ĆIPRIJAN TATARUŠANU (33)

Izvor: MN Press

Sjajni brazilski čuvar mreže Erueljo Gomeš, koji je Votford uveo u finale FA Kupa će u penziju, nejasno je šta će se desiti sa Đanluiđijem Bufonom koji, navodno, više nema budućnost u Pari sen Žermenu, što bi moglo da znači i kraj karijere, pa samo zato prednost dajemo Rumunu.

Ćiprijan Tatarušanu je u najboljim golmanskim godinama (33), a ovog leta završiće se njegova odlična epizoda u Nantu.

Ove sezone primio je tek 30 golova, osam od 27 mečeva završio netaknute mreže, dok je na osam utakmica na kojima nije branio - tim primio 15, tako da se na tom primeru možda najbolje vidi koliko je značio "kanarincima".

Ipak, neće produžiti ugovor i spekuliše se da bi mogao u Ren, Romu...

Najbolji srpski golman slobodan ovog leta: Nikola Petrović (Napredak).

DESNI BEK - IGNASIO ABATE (32)

S obzirom na to da su Rafinja iz Bajerna i Dani Alves iz Pari sen Žermena već postigli usmene dogovore o odlasku iz kluba, odnosno o produžetku saradnje, otpisani su iz jednačine za desnog beka, dok je ovogodišnja forma Antonija Valensije to učinila sama za njega.

Zbog toga smo izabrali prekaljenog italijanskog defanzivca Ignasija Abatea, koji za razliku od Ekvadorca i čitavu karijeru igra u poslednjoj liniji.

Ovog leta će posle punih 10 sezona napustiti Milan. 

Ne može se reći da je (bio) bek "svetske klase", ali je bez obzira na trenera koji je vodio "rosonere" bio osoba na koju se mogu osloniti, znajući da će dati i više od 100% vlastitih mogućnosti kako bi Milan profitirao.

Kraj saradnje se približio ovog leta i zamenik kapitena, nekada i kapiten kluba, potražiće neki drugi klub u Italiji kako bi nastavio karijeru, a znamo da su "azuri" dugovečniji.

Najbolji srpski desni bek slobodan ovog leta: Dušan Basta (Lacio).

ŠTOPERI - DAVID LUIZ (32) i VENSAN KOMPANI (33)

Mnogo velikih igrača "otpisalo" se sa spiska potpisom predugovora ili usmenog dogovora s novim klubovima, pre svih Dijego Godin koji napušta Atletiko "za dž" i odlazi u Inter, ali daleko od toga da smo ostali na lošim rešenjima...

Iskusni premijerligaški štoperi David Luiz i Vensan Kompani nisu postigli dogovore sa Čelsijem i Sitijem i napustiće ove timove tokom leta, sem ako ne dođe do obrta u priči.

Luiz čitave sezone igra odlično za Čelsi i jedan je od najboljih igrača tima, zapravo se veoma dobro uklapa u filozofiju Mauricija Sarija, ali rastanak bi mogao da usledi pošto je praksa "plavaca" da starijim fudbalerima ne nude ugovore duže od jedne sezone.

Kod kapitena Sitija, i strelca nestvarnog gola za pobedu protiv Lestera (1:0) u pretposlednjem kolu Premijer lige, problem više pravi to što želi više minuta...

Poslednje godine karijere Vensana Kompanija "prošarane" su povredama i zbog toga se Gvardiola nije mnogo oslanjao na njega, mada sada želi da ga zadrži, dok klub vodi svoju politiku i hteo bi da se otarasi igrača visokih primanja, ma koliko bio simbol kluba od "arapskog" novca.

Oba fudbalera imaju još nekoliko godina karijere "u džepu" i videćemo gde će igrati dogodine, dok su slobodni i Gari Kejhil, Viktor Ruiz, Tomas Fermalen, Gabi Merkado...

Pregršt izbora!

Najbolji srpski štoper slobodan ovog leta: Neven Subotić (Sent Etjen).

LEVI BEK - FILIPE LUIS (33)

Izvor: MN Press

Ozbiljna konkurencija za poslednje mesto u odbrani, ali nije bilo mnogo dileme uprkos tome što je Filipe Luis odigrao "prosečnu" sezonu u dresu Atletiko Madrida.

I pored toga, u konkurenciji fudbalera bez ugovora, Brazilac se bolje kotira od Nača Monreala iz Arsenala, Lejtona Bejnsa iz Evertona ili Alberta Morena iz Liverpula, pošto i u veteranskim godinama može da pruži defanzivnu sigurnost kakvu malo ko uspeva.

Za sada nema informacija o tome gde bi mogao da nastavi karijeru, ali pošto iz Atletika pored njega odlaze Lukas Ernandez i Dijego Godin, pravo renoviranje čeka Dijega Simeonea.

Filipe Luis je ove sezone u Primeri odigrao 25 mečeva za Atletiko i na njima zabeležio po dva gola i asistencije, a videćemo da li će ostati u Primeri ili će se okušati u nekoj drugoj ligi, s tim da znamo da eksperiment na Ostrvu nije uspeo.

Najbolji srpski levi bek slobodan ovog leta: Ivan Obradović (Anderleht).

DESNO KRILO - ARJEN ROBEN (35)


Najstariji fudbaler na listi, a opet ko ga ne bi hteo u svom timu...

Delovalo je da će uticaj Arjena Robena na igru svog tima izbledeti čim se približi tridesetim godinama, a umesto toga videli smo krilnog fudbalera koji je naučio kako svoje iskustvo da koristi na najbolji način, dok mu jedino probleme prave sve češće povrede.

Holanđanin će ovog leta posle deset sezona napustiti Bajern i potražiti novo poglavlje svoje karijere, a videćemo da li će to biti domovina, možda Engleska, čak se spominje Benfika.

Roben je svakako kratkoročno rešenje za koji god klub da ga dovede ovog leta, verovatno i skupoceno, ali nema sumnje da će na terenu vratiti ono što se traži od njega, pa će i sa 35 godina ući s desnog krila u sredinu i pogoditi tamo gde golman ne može da ispruži ruku.

Najbolje srpsko desno krilo slobodno ovog leta: Lazar Marković (Fulam).

CENTRALNI VEZNI - ADRIJEN RABIO (24)

Kukao je da hoće iz Pari sen Žermena, pravio probleme čitave sezone čelnicima ovog kluba, trenutno je pod suspenzijom zbog gluposti koje je pravio na Instagramu i jedva čeka slobodu.

Koji god klub da ovog leta dogovori saradnju sa Adrijenom Rabijoom bez obeštećenja koje će morati da plati PSŽ-u, moraće debelo da "odreši kesu" pošto mladi Francuz nije pristajao na bilo kakve uslove pri produžetku saradnje, odnosno njegova majka, koja mu je menadžer, odbila je sve.

Spominjali su se Junajted, Barselona, Juventus, Real i Bajern, ali je ta priča poslednjih nekoliko nedelja utihnula i trenutno niko ne zna gde će Rabio igrati sledeće godine.

Najneiskusniji fudbaler na ovoj listi dobio je prednost u odnosu na Andreasa Samarisa (29) iz Benfike i Džejmsa Milnera (33) iz Liverpula zbog potencijala koji ima, ali od njega neće biti ništa ukoliko ne oladi glavu u budućnosti.

Iz kombinacije za mesto na listi "precrtao" se Ander Erera pošto je postigao predugovor upravo sa Pari sen Žermenom, pa je jasno da za ono najbolje morate požuriti.

Najbolji srpski centralni vezista slobodan ovog leta: Nemanja Radoja (Selta).

OFANZIVNI VEZNI - HUAN MATA (31)

Jedan od najpotecenjenijih igrača svoje generacije bi ovog leta mogao da napusti Ostrvo posle osam sezona igranja za Čelsi, sada za Mančester junajted.

U konkurenciji slobodnih igrača na tržištu, kada je u pitanju njegova pozicija, gde je on opet polivalentan i može da igra svuda iza napadača, ne postoji fudbaler ni približno njegovog kvaliteta, tako da je jasno da će timovi pokušati da se otimaju za njegov potpis.

Huan Mata je ove sezone za "crvene đavole" odigrao 32 meča i postigao šest golova i zabeležio je još četiri asistencije, a čini se da bi njegov uticaj na igru mogao da bude još veći...

Posebno ukoliko bi ostvario transfer u Španiju u klub u kom bi bio glavna osovina, mogli bismo na delu da vidimo partije iz njegovih najboljih dana u Čelsiju, kada je proglašen i za igrača godine, odnosno na one još ranije iz perioda u Valensiji.

Neće postati mlađi preko noći, ali igrači u njegovim godinama, kada su počeli da gube brzinu, znali su da oduza poziciju defanzivnije i da produže karijeru za par sezona.

Najbolji srpski ofanzivni vezista slobodan ovog leta: bez značajnog imena.

LEVO KRILO - JASIN BRAHIMI (29)

Morali smo da razdvojimo decenijski tandem Bajerna!

Frank Riberi (36) nije se našao na listi pre svega zbog godina, kao i toga što još nije siguran da li će nastaviti karijeru, tako da je prednost dobio Jasin Brahimi (29) iz Porta.

Alžirac je već pet godina jedan od najboljih igrača "zmajeva" i do sada je za klub upisao 54 gola i 43 asistencije, dok su Portugalci odbijali da ga prodaju prethodnih godina uprkos unosnim ponudama, nadajući se da će produžiti ugovor.

Brahimi je odlučio da ode iz Porta i da potraži novu sredinu, a sudeći po partijama koje je pružao i ove godine - ozbiljan uticaj mogao bi da ima i u Premijer ligi u "srednjim klubovima".

Čak se spominjalo i da bi novi klub mogao da bude Arsenal...

Najbolje srpsko levo krilo slobodno ovog leta: bez značajnog imena.

NAPADAČ - MAKS KRUZE (31)

Max Kruze
Izvor: YouTube/Bundes liga

Bez obzira na to što mu je konkurencija bio Mario Baloteli (29), koji će takođe "za dž" promeniti klub ovog leta i kao da je tako već svakoga, opredelili smo se za Maksa Kruzea (31) koji je daleko "slabije ime" od Italijana, ali je zato igrač kakvog bi saigrači poželeli.

Nemac može da igra na mestu isturenog napadača, malo povučenije ili na boku, a i ove sezone igra sjajno u dresu Verdera gde ima "dabl-dabl" učinak od 11 golova i 10 asistencija.

Tako je bilo i dok je nosio dres Menhengladbaha i Volfsburga, uvek je pomagao u kreiranju napada kao i samoj završnici, a nije tajna da je baš zbog tih kvaliteta jedno vreme bio prvi izbor Jogija Leva u reprezentaciji Nemačke.

Kapiten Verdera nije uspeo da se dogovori oko produžetka saradnje i ovog leta će promeniti sredinu, a pred njim je još nekoliko godina karijere koju će drugi bundesligaš iskoristiti.

Od njega dobijaju vredan rad, golove, asistencije, sumnjamo da traži mnogo novca.

NAPADAČ - OLIVIJE ŽIRU (32)

Najbolji strelac Lige Evrope i starter u šampionu sveta iz prošle godine, reprezentaciji Francuske, mogao bi ovog leta da bude dostupan za 0 dinara/dolara/evra/funti.

Kao i kod ranije spomenutog Davida Luiza - razlog su godine, odnosno klupska politika Čelsija po kojoj Olivije Žiru ne može da dobije ugovor duži od jedne sezone, na šta Mauricio Sari pokušava da ubedi čelnike da odustanu od takve...budalaštine.

Olivije Žiru (32) i dalje je jedan od najkorisnijih napadača koje bi krilni i ofanzivni fudbaleri poželeli pored sebe, čak iako ne doprinosi toliko kada su u pitanju pogoci.

Čelsi planira da ga se reši ovog leta i da uz to preko Suda u Lozani izdejstvuje poništenje zabrane transfera kako bi ga uspešno zamenili, a tako bi mogli da ostanu bez napadača koji sasvim solidno obavlja svoju ulogu i koji je navikao da ulazi sa klupe.

Nema trenera koji ne bi želeo da ima takvu opciju u rosteru.

Najbolji srpski napadač slobodan ovog leta: bez značajnog imena.

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda

Ovo je klub penzosa, realno kina ili turska, izbor po principu 30+

1516

Pa ko ce ove da dovede svi 30 i vise godina (osim ovog iz psg 24).

Pa

Ovi su za Kinu vecina ,a ne za neke ozbiljnije ekipe .

Najnovije

Kolumnisti