mondo.rs

Moskva: Rusi predstavili "Tajfun", "Terminatora" VIDEO

Autor:

Na Crvenom trgu u Moskvi tradicionalno održana vojna parada povodom Dana pobede.

Moskva: Rusi predstavili "Tajfun", "Terminatora" VIDEO Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Otkucajima sa Spaske kule na Crvenom trgu počela je 74. po redu Parada u Moskvi. Smotru je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu.

Izvor: youtube/RT

Putin je u obraćanju čestitao Dan pobede – dan ponosa i tuge.

"To je dan naše bezgranične zahvalnosti zaštitnicima otadžbine koji su razbili nacizam. Oni su ratovali, trudili se, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mestu borbe, dali sve što su mogli i dobili su tu pobedu", istakao je predsednik Rusije.

Nema stranih zvaničnika

Ove godine niti jedan strani zvaničnik ne prisustvuje paradi.Prošle godine vojnoj paradi u Moskvi prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Poručio je da građani svake godine sve više i jače osećaju moć tog podviga bez presedana.

Uputio je poziv za saradnju drugim zemljama, pogotovo kada je reč o terorizmu.

Parada je počela defileom vojnih jedinica, a zatim je usledila parada jedinica mehanizovane kolone.

Prvi je prošao simbol pobede – tenk T-34 u pratnji četvorotočkaša sa obeležjima sa 10 frontova Velikog otadžbinskog rata.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazilo se višenamensko oklopno vozilo "Tajfun 4h4" i "Tigar - M" protivtenkovskim kompleksom "Kornet" i sistemom "Arbalet".

Za vreme realizacije specijalnih i humanitarnih zadataka u Siriji oklopna vozila su pokazala svoju visoku primenu.

Na Crveni trg je potom izašla kolona borbenih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

U sastavu paradne jedinice nalazi se nova generacija teških borbenih vozila „Kurganjec-25“ i osnovno borbeno vozilo pešadije BMP-3, modernizovani oklopni transporter BTR-82A. Karakteristike BTR-82A omogućavaju njegovu primenu u različitim rodovima vojske, uključujući desantnu i izviđačku.

Crvenim trgom prošla je i paradna jedinica 106. gardijske vazdušno-desantne tulske divizije "Kutuzov“ BMD-4M i BTR-MDM, kao i paradna jedinica savremene generacije ruske oklopne tehnike – tenkovi T-14 "Armata“, glavni borbeni tenk T-72V3 i vozilo za logistiku "Terminator".

Pojavila se i kolona sastavljena od oklopnih automobila "Tajfun K" i "Tajfun U" u pratnji "Tigra M" i "Arbaleta" i mehanizovana kolona Nacionalne garde Rusije, sastavljena od oklopnih automobila "Tigar", "Patrol" i "Ural". Automobili su namenjeni za ispunjavanje zadataka specijalnih jedinica u bilo kojim klimatskim uslovima.

Trgom je prošla i kolona raketnih sistema S-400 "Trijumf“. Kompleks "Trijumf“ je u stanju da obara ne samo sva sredstva vazdušno-kosmičkog napada koja postoje u naoružanju potencijalnog protivnika, nego i ona koja su u fazi razvoja.

Predstavljeni su i autonomni lansirni uređaji raketnog kompleksa "Jars" u pratnji automobila „Tigar“.

Na začelju paradnog stroja bojne tehnike je bilo pešadijsko borbeno vozilo "Bumerang" sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

Vojnici su trg napustili uz muziku marša "Oproštaj od Slovenki".

Parada je završena nakon sat vremena.

Unazad godinu dana vežbalo se za ovu Paradu.

Parade pobede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala.

Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke.

Vučić čestitao Putinu Dan pobede

U toj paradi je čestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata.

Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Nemačke.

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno