Beta

Nastavljena seča stabala u Aleksincu

Autor:

Na šetalištu u Aleksincu u četvrtak ujutro nastavljena je seča drvoreda sa 45 stabala lipe i kestena.

1
A- A A+
vetar grane drvo drveće Foto: Vedran Ševčuk/MONDO ilustracija

Radnici tamošnjeg javnokomunalnog preduzeća započeli su seču u 5.30 časova i za manje od dva sata posekli su stabla na polovini šetališta.

Drvored na šetalištu u Aleksincu biće narednih dana kompletno posečen zbog predstojeće obnove te saobraćajnice.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posađena stabla javora.

Minulog vikenda aleksinački komunalci isekli su prvih pet stabala na šetalištu, a onda obustavili seču zbog protivljenja okupljenih građana. Rano jutros na ulici nije bilo stanovnika Aleksinca koji bi seču zaustavili. 

Prethodno su nadležni iz aleksinačke opštine saopštili da se stabla seku jer su trula, ali stanovnici Aleksinca u to sumnjaju i ukazuju da posečena debla pokazuju da to nije tačno.

"Drveće je bilo zdravo, sa lepim krošnjama i još malo pa je lipa trebalo da procveta. Sakrivalo je koliko su zgrade na šetalištu stare i sa urušenim fasadama. Nije bilo nužno da bude posečeno, moglo je da se drveće sačuva a da se šetalište rekonstruiše", izjavila je A leksinčanka I.S. agenciji Beta.

U opštini Aleksinac ove radove pravdaju time da šetalište nije rekonstruisano poslednjih 50 godina, a da stabla lipe, osim što su alergen, oštećuju kanalizaciju i trotoare.

Prema njihovim najavama, u pešačkoj ulici biće postavljena nova atmosferska kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgrađena fontana, a umesto asfalta biće postavljene granitne ploče.

Rekonstrukcija će koštati oko 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministarstvo privrede koje je i sprovelo javnu nabavku za izvodjenje radova.

Odbornik u lokalnoj skupštini Boban Ranđlović podneo je Višem javnom tužilastvu u Nišu krivičnu prijava zbog toga što je javno-komunalno preduzeće iz Aleksinca počelo da uklanja stabla iz glavne ulice.

Ranđelović smatra da je seča stabala nelegalna pre svega jer "niko nije dokazao da su stabla dotrajala", a novni problem je, kazao je, i to što je na tenderu za rekonstrukciju glavne ulice taj posao dobila privatna firma koja će za to dobiti novac, a drveće seku zaposleni u javno-komunalnom preduzeću.

Povezano

Sve vesti