mondo.rs,Tanjug

Hrvatska: Drama na moru

Autor:

Trajekt Aurelia kiparske brodske komanije, sa 250 putnika i 92 člana posade, doživeo je rano jutros pravu nezgodu - deset milja od Kornata u hrvatskim vodama, kada je mu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta.

1
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO, Lana Stošić ilustracija

Situacija oko trajekta "Aurelia" nije tragična, najvažnije je da nema povređenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru, izjavio je za "Jutarnji list" David Radas, šef Službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

On je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema "Aureliji" oko 11.30 isplovio "Poluks" riječke kompanije "Jadranski pomorski servis", tegljač najjače moguće klase.

Radas je rekao da trenutno na moru i dalje duva jak jugo, a da su talasi visoki oko pet metara.

"Aurelia" koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebaloi bi da se sretnu dve do tri milje od Kornata, odnosno paralelno s njima, u akvatorijumu na granici Šibenske i Zadarske županije.

Pošto se sretnu i počne tegljenje, na licu mesta će se odlučiti koja će luka biti izabrana da u nju "Aurelija" uplovi, naveo je David Radas.

Prema poslednjim informacijama povređenih nema.

Trenutno se trajekt nalazi na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smeru Splita, saopštilo je nadležno ministarstvo. Inače, trajkt je dug 150 metara.

Povezano

Sve vesti