mondo.rs

Amerikanci o presudi: Bravo! Istorijski dan

Autor:

Američka ambasada u Crnoj Gori pozdravila presudu o "državnom udaru" i presudi grupi od 14 ljudi, među kojima i dvojici ruskih državljana.

18
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Američka administracija je zadovoljna presudom koju je Viši sud u Podgorici danas doneo, a kojom su optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine proglašeni krivima.

"Ovo je istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori, nakon što je sud proglasio krivima 14 osoba za pokušaj organizovanja državnog udara, uključujući dvojicu Rusa. Otvoreno i transparentno suđenje je važan korak napred u uspostavljanju vladavine prava i ovime se šalje jasna poruka da je neprihvatljivo da se ugrozi demokratija", napisala je Ambasada SAD u Podgorici na svom zvaničnom Twitter nalogu. 

Grupa ruskih i srpskih državljana, zajedno sa liderima opozicionog bloka Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, odgovarala je na optužbe da je u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirala upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.  

Presudom Višeg suda u Podgorici, opozicionim crnogorskim političarima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću izrečeno je po pet godina zatvora.

Osuđeni su i srpski državljani: Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević, kao i dvojica ruskih državljana - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Jedan od osuđenih, Andrija Mandić, rekao je da on i ostali osuđeni ne prihvataju hapšenja i pozvao je Srbiju da prekine odnose sa Crnom Gorom.

"Stojimo im na crti i kažemo - pokušajte da realizujete tu nameru, vi ste naši krvnici i ponašaćemo se prema vama kao što se krvnici ponašaju jedni prema drugima", rekao je Mandić.

Mandić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Vladom i vlastima Mila Đukanovića, koji su i priznali Kosovo

"Ova presuda je udar na srpski narod", ocenio j jedan od lidera Demokratskog fronta.

Povezano

Sve vesti