mondo.rs

Smena na Onkološkom: Dr Danica Grujičić nova direktorka

Autor:

Profesorka dr Danica Grujičić, dosadašnji načelnik medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, na današnjoj sednici Vlade imenovana je za direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

6
A- A A+
zračenje, onkologija, rak, kancer, bolest, bolesti, bolnica Foto: MONDO/Dragana Todorović

Dosadašnji prvi čovek Instituta, prof. dr Radan Džodić, koji funkciju predaje iz privatnih razloga, zadovoljan je dosadašnjim radom svoje ustanove.

"Ministar zdravlja je bio veoma korektan za sve ove godine pa smo za pet i po godina unapredili onkologiju u Srbiji više nego za nekoliko decenija. I što se obrazovanja i nauke tiče ali i tehnološki", rekao je prof. Džodić u izjavi za "Kurir".

Nova direktorka se slaže sa tom konstatacijom.

"Ne postoji porodica u kojoj neko nije oboleo od raka"

"To nije nova ustanova za mene, ja sarađujem sa kolegama sa onkologije koje su zaista sjajne koje rade veoma težak posao. Izuzetno volim i poštujem tu kuću. Profesora Džodića koji je do sada bio direktor izuzetno cenim za ono što je on uradio za kratko vreme, poštujem i volim. Na neki način on je započeo mnoge dobre stvari, ja samo mogu da se smatram samo njegovim naslednikom i da produžim to što je on započeo", rekla ja dr Grujičić.

Profesorka kaže da očekuje da sa svojim pretohdnikom, zajednički sa ostalim kolegama, završi neke promene na tom institutu "koje su zaista neophodne".

Grujičić o Miroljubu Petroviću: Nije odgovoran samo on

"Postoje stvari koje treba uraditi odmah, postoje strateške stvari koje je potrebno rešavati duži period. Ono što je bitno je da se izdigne radiaciona onkologija koja je moram priznati jedno vreme bila zaista zanemarena, i tek poslednjih godina doživljava svoj preporod kada je Srbija u pitanju. U bogatim zemljama ona je odavno izuzetno važan deo onkološke terapije. Kada su pacijenti u pitanju, želja mi je da ne čekaju na pregled, da ne čekaju na intervencije, da se liste čekanja skinu. To će naravno biti sve u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja. Sa njima će biti dogovor šta je potrebno da se uradi, sa čim treba sačekati", rekla je dr Grujičić.

Grujičić je za "Novosti" rekla da će ibuduće, "formacijski" ostati na Klinici za neurohirurgiju gde će kao i do sada primati pacijente i da će primati tu platu, ali ne i platu direktora Instituta za onkologiju.

BIOGRAFIJA NOVE DIREKTORKE INSTITUTA

Dr Grujičić rođena je u Užicu 1959. kao jedinica. Otac je po potrebi posla otišao u Rusiju, pa je srednju školu završila u Moskvi. Studije medicine je počela u Moskvi, a završila u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,60.

Magistrirala je 1987. godine i doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije od 1984. godine, gde je od 2007. načelnica Odeljenja za neuroonkologiju.

Uporedo sa kliničkom praksom angažovana je kao nastavnica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Izabrana je za asistentkinju 1992. godine, docentkinju 1998. godine, a od 2009. je redovna profesorka.

Objavila je kao autorka ili koautorka više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava

Povezano

Sve vesti