MONDO/Agencije

PRETNJA IRANU: Američke "leteće tvrđave" stigle u Katar

Bombarderi "B-52" američke vojske, koji su po naređenju Bele kuće raspoređeni u Persijski zaliv zbog "moguće pretnje" od Irana, sleteli su u vazdušnu bazu u Kataru.

2
A- A A+
b-52,bombarder,sad,vojska,avion Foto: Screenshot/Youtube/المملكة العظمى

Nekoliko bombardera sletjelo je u bazu "El Udeid" u Kataru a ostali upućeni na nepoznate lokacije na jugozapadu Azije, saopšteno je danas iz vojnog vazduhoplovstva SAD.

Izvor: Youtube/المملكة العظمى

Američka vojska je ranije lokacije u bazama "El Dafra" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i "El Udeid" u kojima je prisutna nazvala "jugozapadnom Azijom".

Evropa rekla "ne" ultimatumu Irana - šta će biti sad?

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, izjavio je početkom sedmice da Amerika šalje udarnu grupu, predvođenu nosačem aviona "Abraham Linkoln" i bombardere kao "jasnu i nepogrešivu poruku" da će uzvratiti na svaki napad na njihove interese Irana ili njihovih saveznika.

Rohanijev ultimatum Zapadu: Imate 60 dana!

Nosač aviona juče je prošao kroz Suecki kanal na putu ka Persijskom zalivu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa nije precizirala kakvu pretnju, navodno, predstavlja Iran.

OPASAN POTEZ: Tramp proglasio Iransku gardu teroristima

Sredinom sedmice Iran je saopštio da će početi sa povlačenjem iz sporazuma sa svetskim silama godinu dana nakon što je Amerika istupila iz nuklearnog dogovora.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da evropski lideri imaju rok od 60 dana da pronađu način da Iran zaštite od američkih sankcija ili će Teheran početi sa obogaćenjem iranijuma na nivou sa kojeg se može proizvoditi atomsko naoružanje.

EU je od Irana zatražila da poštuje međunarodni sporazum i da blok namerava da i dalje obavlja trgovinu sa Teheranom uprkos sankcijama SAD.

Povezano

Sve vesti