Tanjug

Novi Trampov šamar Pekingu - takse 25%

Autor:

Najnovije, veće tarife američkog predsednika Donalda Trampa na uvoz kineske robe stupile su danas na snagu, a Peking je saopštio da će uzvratiti odgovarajućim protivmerama, što je dodatno zaoštrilo trgovinski sukob.

16
A- A A+
tramp,si,kina,rusija Foto: Beta/AP Photo/Andrew Harnik, File

Trampova administracija je podigla carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza sa 10 na 25 procenata, na šta je kinesko ministarstvo trgovine odgovorilo da će preduzeti "potrebne protivmere" ne iznoseći konkretne detalje, izveštava agencija AP.

"Kina duboko žali što će morati da preduzme neophodne protivmere", navodi se u saopštenju ministarstva trgovine.

Kanađani traže dodatni pritisak

AP dodaje takođe da je kanadski premijer Džastin Trudo telefonirao Trampu pozivajući ga da izvrši pritisak na Kinu da oslobodi dva Kanađanina koje drže u pritvoru pet meseci, a koji su uhapšeni nakon što je u Kanadi uhapšena izvršna direktorka Huaveja zbog navodnih bankarskih malverzacija.

Nove tarife SAD-a su došle u trenutku kad su američki i kineski pregovarači započeli još jednu rundu pregovora u Vašingtonu s ciljem okončanja spora koji je doveo do poremećaja trgovine vredne stotina milijardi dolara i potresao globalna finansijska tržišta.

Tržišta akcije u Aziji su danas zabeležila mešovite rezultate jer su investitori ponovo postali nervozni u pogledu mogućeg uticaja trgovinskog rata na globalni ekonomski rast.

Američki zvaničnici optužuju Peking da je odustao od obaveza preuzetih u ranijim rundama pregovora.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni danas, nakon što su sinoć okončani bez reči o napretku.

“Narod neće ni osetiti povećanje cena od 10 odsto“

Viši porezi na uvoz u SAD ne primenjuju se na kinesku robu koja je u fazi transporta, i čija je nabavka ugovorena pre današnjeg dana. Morski putem, preko Pacifika, transport traje oko tri sedmice, što pregovaračima daje prostor od još nekoliko dana da postignu nagodbu pre nego što uvoznici budu u obavezi da plaćaju veće naknade.

Pregovarači su se sastali sinoć u Vašingtonu, a nakon što su izvestili Trampa o razgovorima, trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer i ministar finansija Stiven Menučin su večerali sa šefom kineske delegacije, zamenikom premijera LJu Heom.

Lju je u izjavi za kinesku državnu televiziju, po dolasku u Vašington, rekao da je "došao sa iskrenim namerama", pozivajući Vašington da izbegne povećanje tarifa, jer one "nisu rešenje" i "nanose štetu celom svetu".

"Ne smemo da povređujemo nevine ljude", rekao je Lju.

U Beloj kući, Tramp je izjavio da je dobio "divno pismo" od kineskog predsednika Si Đinpinga i da će "verovatno razgovarati s njim telefonom".

Povezano

Sve vesti