mondo.rs

Evo zašto vas vaga "laže"

Autor:

Nekoliko sitnica o kojima verovatno i ne razmišljate utiču na "konačan rezultat" merenja.

 Evo zašto vas vaga "laže" Foto: Guliver/Getty images, LightFieldStudios

Stanete na vagu, potajno se već radujete jer ste ubeđeni da će vam se dopasti ono što će pokazati… A onda, umesto toga - šok! Ne da niste izgubili na težini, nego ste dobili kilogram?! Pre nego što se iznervirate toliko da vas samo čokoladna torta može smiriti, znajte da su oscilacije u težini normalne i neizbežne.

Svi smo ponekad u iskušenju da "razlupamo" vagu jer nam se ne dopada ono što vidimo. Ali, istraživanja pokazuju da osobe koje se često mere imaju zdraviju telesnu težinu i ređe im se dešava da pređu u kategoriju gojaznih. Što je još važnije, promene u težini ponekad mogu da ukažu i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme, kakvi su recimo dijabetes ili nepravilan rad štitaste žlezde.

Ne bi bilo loše, dakle, da uvedete sebi neko "pravilo", recimo da se merite jednom nedeljno, uvek u isto vreme. 

Ali, čak i osobe koje su svesne da je praćenje težine važno, ponekad prave greške koje ih koštaju živaca. Evo o čemu bi trebalo da vodite računa da biste se poštedeli nerviranja:

Nemojte se meriti odmah posle tuširanja

Težina varira u toku dana, u zavisnosti od toga šta jedemo, pijemo, koliko smo aktivni… Pa iako verovatno znate da je najbolje da se svaki put merite u isto vreme, ujutru čim ustanete i odete u toalet, na taj spisak treba da dodate još jedan parametar: pre tuširanja.

"Koža je najveći organ ljudskog tela, a vodu apsorbuje vrlo lako", kaže dr Kit Kantor. "Posle plivanja ili dugog tuširanja, telo može da apsorbuje između jedne i tri čaše vode, što težinu može a poveća i za nekoliko stotina grama."

Pratite nedeljni prosek

Ako vas čini nervoznom činjenica da vaga "svaki put pokazuje drugačije", možete se meriti, na primer, svakog dana, a onda izračunati prosek za tu nedelju. Posle mesec dana, neće vas više pogađati to što vaga povremeno niotkuda pokaže dodatna tri kilograma.

Vodite računa o podlozi na kojoj je vaga

Nemojte vagu stavljati na parket ili tepih. Pločice u kupatilu su najbolja podloga za precizno merenje.

Merite se dan nakon što ste se "davili" u slanoj hrani

Kad jedete slano, telo zadržava vodu i prirodno je da će vaga pokazivati da ste teži. Ali, to nije isti "višak" kao onaj koji je posledica nagomilanih masnih naslaga.

Uzmite u obzir i fazu mensturalnog ciklusa u tom trenutku

Ako neposredno pred menstruaciju ili tokom menstruacije vaga pokazuje više, bez brige. U pitanju je opet višak vode. Ako ste skloni zadržavanju vode, u danima pred menstruaciju može se desiti da vaga pokaže i do 4, 5 kilograma više.

Povezano

Sve vesti