Tanjug

Nadareni za biologiju i hemiju? Evo prilike za klince

Autor:

Od naredne školske godine, od 1. septembra, u pet gimnazija u Srbiji biće otvorena specijalizovana odeljenja za nadarene učenike za biologiju i hemiju.

1
A- A A+
škola, đaci, učenici, studenti, učenje, ispitni rok, učionica, fakultet Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Specijalizovana odeljenja biće otvorena u Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, Prvoj kragujevačkoj, niškoj "Bora Stanković" i novosadskoj "Jovan Jovanović Zmaj".

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da će u odeljenjima biti po 20 čenika i da je pripremna nastava već počela u gimnazijama, kao i da je veliko interesovanje čenika.

On je istakao da se u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" već prijavilo oko 50 zainteresovanih čenika, u Nišu isto toliko, u Kragujevcu oko 30.

"To su oblasti u kojima se očekuje porast radnih mesta. Tom zrastu je blisko da eksperimentišu, da budu u laboratoriji, mućkaju, gledaju reakcije. Ovde neće biti samo teorija, ovde je značajan i praktični deo, laboratorijsko iskustvo", rekao je Stojković za Tanjug.

Zainteresovani učenici za specijalizovana odeljenja biologije i hemije mogu se prijaviti do 17. maja, a prijemni je zakazan za 1. jun. Polagaće testove iz biologije i hemije, a zadaci će biti srednjeg i naprednog novoa.

U pitanj je jedinstven program iz dve oblasti biologije i hemije. CIlj je da se stvori što bolji naučni podmladak za brojne fakltete- Biologije, Hemije, Poljoprivrede, Medicine, Farmacije, Veterine, Stomatologije.

"To su oblasti koje se razvijaju i koje zahtevaju značajno predznanje ukoliko želimo napredak na univerzitetskom nivou. Djaci specijalizovanim odeljenjima mogu da dobiju odličan temelj za dalji nastavak školovanja i za bavljenja naukom, ali i rad u privredi", rekoa je Stojković.

Deo nastave u specijalizovanim odeljenjima biologije i hemije izvodiće unverzitetski profesori, što je praksa za sva specijalizovana odeljenja koja do sada otvorena - matematike, fizike, informacionih tehnologija.

Povezano

Sve vesti