MONDO/Agencije

"Državni udar": Crna Gora traži i Izraelca Jorama Friga

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga, radi vođenja krivičnog postupka za "pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori" 2016. godine.

5
A- A A+
crna gora, zastava, crnogorci Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Pedesettrogodišnji Izraelac Joram Frig uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj poternici Interpola Podgorica. Hapšenje je obavljeno u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je navodno predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA.

Istragom o pokušaju terorizma u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, bio je obuhvaćen i Džozef Asad a u međuvremenu je proširena i na osam stranih državljana, koji važe za njegove bliske sardanike. Među njima je i Joram Frig, saznaje podgorička "Pobjeda".

Slučaj "Državni udar": KRIVI SU! Osuđeni i Srbi i Rusi

Asad je uhapšen 19. septembra 2018. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, ali je nakon nekoliko dana pušten. Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza zatražile da se njihov državljanin ne izruči Crnoj Gori.

Kako tvrde crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obaveštajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar.

Fotografija Vučića, Dodika i Andrije Mandića

On je odbio da svedoči na suđenju za pokušaj terorizma.

Podgorički Viši sud osudio je u slučaju pokušaja terorizma u prvostepenoj presudi lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

"Vučiću, prekini odnose sa Crnom Gorom"

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU, i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Od devet srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Povezano

Sve vesti