MONDO/Agencije

UHAPŠENI: U Požegi iza brave ceo opštinski vrh (VIDEO)

Predsednik Opštine Požega, Milan Božić, i vrh opštinskog rukovodstva uhapšeni su jutros zbog sumnje da su korumpirani.

72
A- A A+
požega, sevojno Foto: MONDO/Danijela Pašić

Uhapšeni su i predsednica Skupštine opštine Zorica Mitrović, njen suprug Milenko Mitrović, kao i načelnik opštinske uprave Velimir Maksić.

Uhapšen i funkcionerkin suprug

U ovoj akciji, saopštila je policija, prilikom pretresa stana osumnjičene Z.M. pronađeni su pištolj i lovačka puška koji, kako se sumnja pripadaju njenom suprugu M.M. za koje nema dozvolu. Njemu je, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

IZ MUP-a je saošteno da su uhapšeni M.B. (62) funkcioner opštine Požega, Z.M. (49) funkcioner Skupštine opštine Požega i V.M. (49) odgovorno lice Opštinske uprave opštine Požega, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, uhapšen je i V.G. (49) odgovorno lice Agencije za procenu nekretnina Gorski iz Ivanjice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i produženo krivično delo falsifikovanje isprave.

Kako se sumnja, M.B., Z.M., i V.M. su u periodu od 2017. do 2018. godine u četiri postupka nabavki naručioca Opštinske uprave Požega, odobrili plaćanje po računima izdatim od strane izvođača posla, iako navedene usluge i radovi nisu bili izvršeni u trenutku plaćanja, a postupci predmetnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa zakonom.

POGLEDAJTE SNIMAK HAPŠENJA:

Izvor: Tanjug/MUP Srbije

Na ovaj način su preduzetničkoj radnji Gorski pribavili korist od 1.360.000 dinara, a Opštinskoj upravi opštine Požega pričinili štetu u tom iznosu.

Ko je Simonović, uhapšeni predsednik Grocke

Takođe, osumnjičena Z.M. je prilikom izvođenja molerskih radova za opštinu Požega, od izvođača radova u više navrata nakon izvršenog plaćanja zatražila i preuzela novac u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, čime je sebi pribavila imovinsku korist u navedenom iznosu.

Osumnjičeni V.G., je u postupku javne nabavke male vrednosti naručioca Opštinske uprave opštine Požega, suprotno zakonu, dogovarao sa drugim ponuđačem i preduzeo protivpravne radnje u nameri da posao bude dodeljen preduzetničkoj radnji njegove supruge. Kako se sumnja, on je izradio lažne isprave o prijemu projektno – tehničke dokumentacije u nameri da ih upotrebi kao prave.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

BOŽIĆ U JANUARU: SVE JE TO NARUČENO

Božić je u januaru ove godine, na sastanku s partijskim kolegama iz opštinskog odbora SNS, obelodanio da je protiv njega i njegovih saradnika iz lokalne vlasti podneto 178 krivičnih prijava krajem 2017. i početkom 2018, ali da su to sve bile "naručene prijave".

"Budžetska inspekcija nam je krajem 2017. i početkom 2018. došla u kontrolu po prijavi ovih što zvižde i pište. Sve je bilo u redu. Imali smo kontrolu po prijavi tužilaštvu isto 'Inicijative za Požegu'. I tu smo čisti. U toku je ista prijava Odeljenju za suzbijanje korupcije u Kraljevu. Državni revizor nam je rekao da su, s obzirom na to da smo bili planirani da DRI dođe u redovnu kontrolu u 2019, zbog brojnih prijava došli u 2018", preneo je tadda "Blic" Božićeve izjavu.

U "Inicijativi za Požegu", reklis sutada da su podneli dvadesetak prijava protiv predsednice SO Zorice Mitrović zbog sukoba interesa, odnosno pokušaja opštine da od njene porodice otkupi nelegalno izgrađenu kuću po višestruko precenjenoj vrednosti, zatim zbog nezakonite javne nabavke, neke za izveštaje DRI, u čijem izveštaju se navodi kršenje zakona u trošenju 150 miliona dinara.

U Požegi je na vlasti koalicija okupljena oko SNS-a koju još čine i SPS, DSS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SDP, SRS i PUPS.

Povezano

Sve vesti