mondo.rs

Ovo što rade poznate mame je opasna glupost!

Autor:

Praksa koju su poznate ličnosti učinile popularnom je ne samo besmislena, već može da bude i opasna!

Ovo što rade poznate mame je opasna glupost! Foto: Guliver/Getty images, monkeybusinessimages

Sigurno ste i vi čitali priču neke poznate ličnosti koja se "hvali" time da je pojela posteljicu nakon porođaja? Ne zna se ko je prvi plasirao verovanje da je to zdravo, da podstiče lučenje mleka i nivo gvožđa u krvi, ali se proširilo kao munja.

Lekari su sada analizirali posledice konzumiranja ovog ljudskog organa, sirovog, kuvanog ili čak u formi pilule, prenosi "Dejli mejl".

Udruženje akušera i ginekologa Kanade objavilo je rezultate istraživanja ove bizarne prakse, i upozorilo da je u pitanju "trend koji nema osnovu u nauci".

"Ne postoji dokumentovani dokaz da konzumiranje placente dovodi do bilo kakvih blagotvornih efekata u organizmu majke. Ne povećava nivo gvožđa niti lučenje mleka, ne utiče na raspoloženje majke. Dodatno, majke koje ponesu placentu iz porodilišta često je čuvaju u uslovima koji nisu sterilni, čime se izlažu mogućnosti unošenja bakterija," upozoravaju oni.

Životinje od pamtiveka jedu posteljicu nakon porođaja, ali naučnici smatraju da je to kako bi "uklonile" tragove porođaja i otklonile miris krvi, kako ne bi privukao grabljivce.

Među poznatim ličnostima koje su se hvalile konzumiranjem posteljice su rijaliti zvezda Kortni Kardašijan, glumice Ketrin Hajgl, Hilari Daf i Majim Bialik, i mnogi drugi.

Povezano

Sve vesti