mondo.rs

Film od OSAM SATI na Beldocsu! (VIDEO)

Autor:

Najduži film u dosadašnjoj istoriji festivala traje osam sati i 16 minuta, i možete ga pogledati u nedelju!

Film od OSAM SATI na Beldocsu! (VIDEO) Foto: YouTube/Beldocs

Dokumentarac "Mrtve duše", najduži film u dosadašnjoj istoriji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće prikazan u nedelju, 12. maja u 12 sati u Jugoslovenskoj kinoteci. Delo nastalo u francusko-švajcarsko-kineskoj koprodukciji, režirao je Vang Bing, a traje 496 minuta – osam sati i 16 minuta!

"U provinciji Gansu na severozapadu Kine leže ostaci bezbrojnih zatvorenika napuštenih u pustinji Gobi pre šezdeset godina. Proglašeni za ultradesničare u kampanji Komunističke partije 1957. godine usmerene protiv desnice, oni su umrli su od gladi u logorima Đabijangu i Mingšui. Film nas poziva da se sretnemo sa preživelima iz logora kako bismo iz prve ruke saznali ko su ti ljudi, kakve teške trenutke su bili primorani da izdrže i šta je to postalo njihova sudbina," glasi opis filma.

Pogledajte trejler!

Izvor: YouTube/Belcods

Film je u programu "Meteori", selekciji hibridnih, igrano-dokumentarnih i arthaus filmova, koja je započeta prošle godine u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu kao jedna od novih selekcija Beldoks festivala. Ideja je da se publici približi drugačija shvatanja o filmu, kroz raznolike načine produkcije i nastanka audio-vizuelnih dela. Program je nastao po uzoru na saradnje između muzeja i festivala kao što su: Forum i Forum Expanded na Berlinalu (projekcije arthaus filmova u galerijama i muzejima u Berlinu), FID Marsej - MSU u Marseju, Film Society Of Lincoln Center u MoMi u Njujorku i Cinema du reel u Centre Pompidou u Parizu

U programu "Meteori", između ostalih, su filmovi "I dalje snimamo", o dva studenta umetnosti koji tokom četiri godine rata u Siriji zapisuju istinu snimajući tok sukoba u gradu koji kontrolišu pobunjenici, koji je na festivalu u Veneciji osvojio čak sedam nagrada; "Heimat je prostor u vremenu" u kojem reditelj Tomas Hejse pronalazi kofer sa pismima svoje porodice od kraja 19. veka do danas i iščitava ih u filmu koji obuhvata najmračniji period nemačke istorije ili "Kralj sunce" Alebrta Sera koji slika smrt francuskog kralja u modernoj umetničkoj galeriji, delo nagrađeno Gran prijem festivala FID Marsej, jednog od najvećih festivala za hibridne žanrove.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti