mondo.rs

Leskovac:Policija hapsi zbog napada na tri naselja Roma

Autor:

U Leskovcu su se desili napadi na tri romska naselja, a reagovala je i policija. Ima i povređenih. Policija je privela sedmoricu maloletnika.

17
A- A A+
romi, cigani, dan roma, siromaštvo, beda, sirotinja, glad Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Policija u Leskovcu identifikovala je i privela sedam maloletnika zbog sumnje da su učestvovali u dva napada na pripadnike romske nacionalne zajednice u tom gradu, saopšteno je danas.

Romska partija saopštila je da su se napadi dogodili sinoć oko 21.00.

Oko 50 huligana naoružanih palicama nasilno su se ponašali u romskim naseljima Sat Mahala, Podvrce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu, dodaje se u saopštenju.

Mediji javljaju da je reč o igračima lokalnog fudbalskog kluba što policija odbacuje..

Policija je navela da je sinoć prijavljeno da je nekoliko osoba napalo petoricu mladića romske nacionalnosti kada su igrali košarku u dvorištu jedne osnovne škole, a prijavljen i napad više osoba na petoricu Roma kod jednog hotela.

Iste večeri policiji je prijavljen i treći događaj, odnosno, da je na veselju u romskom naselju Podvrce, nedaljeko od centra Leskovca, više nepoznatih muškaraca napalo nekoliko Romkinja.

"Radom po ovoj prijavi i nakon obavljenih razgovora sa organizatorom proslave i nekoliko gostiju, utvrđeno je da nije bilo napada", navodi se u saopštenju Ministartsva unutrašnjih poslova.

Protiv sedam maloletnih osoba policija će po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu podneti krivične prijave za nasilničko ponašanje.

Portparolka Romske partije Sanja Šajn zatražila je od države da se obezbede policijske straže u tim naseljima.

Romi brutalno pretukli poštara u Čačku

"Nedopustivo je ovakvo ponašanje, podržavamo brzu reakciju policije, ali očekujemo i od ostalih nadležnih organa odlučnost u borbi protiv počinilaca ovakvih dela", kaže Sanja Šajn.

Šajn je ocenila da ovakva ponašanja moraju najoštrije da budu sankcionisana i pozvala na uzržanost pripadnike romske zajednice.

"Ovo je drugi za redom napad na tri romska naselja u Leskovcu", navodi Romska partija i dodaje da se ne sme dozvoliti da se ovakva vrsta provokacije pretvori u opšti sukob.

Policiji u Leskovcu prijavljena su dva događaja u kojima su napadnuti pripadnici romske nacionalnosti, zbog čega su privedna sedmorica maloletnika.

Prvi sukob je izbio u rosmkom naselju Podvrce u leskovačkoj mesnoj zajednici "Marko Crni" u južnom delu ovoga grada.

Tada je navodno,nezvanično saznajemo, zbog preglasne romske muzike grupa mladih upala na porodičnu proslavu tamošnjeg trrgovca i rasterala mu goste.... Drugi deo sukoba odigrao se u naselju Sahat-malau podnožju leskovačkog brda Hisar,zbog нekih navodno ranijih nerasčišćenih odnosa među mladima...

Treći slučaj odigrao se u užem centru grada Leskovca,na tamošnjem Bulevaru oslobođenja.

"Brat, stric i ja bili smo tu kod hotela Beograd u Leskovcu kada je je grupa mladića,čini mi se maloletna,nasrnula na nas. Mene su udarili nekom palicom po nogu,šutirali me u zadnjicu,i udarali gde su stigli", rekao je Tihi Arifović, vredni sakupljač sekundarnih sirovina.

Kako prenosi ugledni lokalni romski veb-portal Romi-infomedija ovaj nesvakidašnji incident je kod pojedinaca u romskom naselju "Podvorce" svrstan u "nepoželjni međunacionalni sukob".

Povezano

Sve vesti