MONDO/Agencije,mondo.rs

Neprekidna kolona vernika hrli ka Vasiliju Ostroškom

Veliki broj vernika kreće se ka manastiru Ostrog kako bi se pomolili velikom čudotvorcu.

6
A- A A+
Ostrog, manastir Foto: MONDO/Predrag Vujić

Mitropolit Amfilohije služio je akatist Svetom Vasiliju Ostroškom pored njegovih moštiju u manastiru Ostrog, a Večernje bdenije episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Akatist Svetom Vasiliju služen je u ponoć, a tokom službe vernici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da celivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.

Brojne su grupe hodočasnika koji su došli peške, kao i vernika koji se autobusima i automobilima slivaju pod Ostroški manastir i ka ćivotu sveca.

Vernici i dalje pristižu.

Mitropolit Amfilohije rekao je da sabranje pored ćivota svetitelja ukazuje da je čovek "žedan večnog života".

"Niste vi došli radi telesne gladi i da se napojite telesne vode, jer toga imate mnogo više kod svojih kuća nego ovde, ali to što ste došli ovde u ovu Božiju pustinju, gde vekovima dolaze takve duše, to je svedočanstvo da ste žedni vode žive koja otiče u život večni i da ste gladni hleba života", istakao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, pre 300 godina i više u ovu pustinju je došao i Sveti Vasilije zato što je bio žedan žive vode i hleba života.

Mitropolit je naglasio da se u ostroškoj pustinji nije nahranio samo Sveti Vasilije, već se vekovima mnoštvo duša gladnih i žednih Boga, okuplja oko njega u kome obitava Duh Sveti.

"Sveti Vasilije ne samo što je u svoje vreme darivao ljude dobrotom, ljubavlju, molitvom i pomoći, nego kao što vidite kroz vekove, darove koje je primio od Gospoda, neprekidno daruje onima koji se dotiču njegovih svetih mošti", rekao je mitropolit Amfilohije.

SPC i vernici danas slave jednog od najvećih čudotvoraca - Svetog Vasilija Ostroškog.

Povezano

Sve vesti