mondo.rs

Film o Dijani Budisavljević!

Autor:

Igrano-dokumentarni film donosi izuzetnu priču o spasiteljki dece tokom Drugog svetskog rata.

Film o Dijani Budisavljević! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

O ženi koja je spasla više od 10.000 dece iz užasa logora konačno je snimljen film, kako bi njenu priču video što veći broj ljudi.

Igrano-dokumentarni film o Dijani Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" donosi izuzetnu priču o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Rođena u uglednoj insbruškoj porodici Obekser, nakon udaje za lekara Julija Budisavljevića dolazi u Zagreb. Domaćica posvećena deci i suprugu u jesen 1941. u glavnom gradu novoproglašene Nezavisne Države Hrvatske saznaje za logore u kojima su smeštene pravoslavke s decom. Uverena da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih, upušta se u rizično spašavanje dece iz logora.

"U 'Akciji D.B'., kako je naziva Dijana, spaseno je više od 10.000 mališana, a zbog istorijskih previranja, njena priča ostala je neispričana," navode producenti.

Sufinansiranje filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski center, Filmski centar Srbije, Vijeće Europe Eurimages te program MEDIA.

Uloge tumače Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Krešimjir Mikić, Mirjana Karanović, Vilim Matula i drugi, dok su svedoci Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević, Zorka Janjanin, Milorad Jandrić.

Režiju potpisuje Dana Budisavljević, kao i scenario uz Jelenu Paljan.

Predstavljamo vam i MONDO TV o prkosnoj Srpkinji!

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti