mondo.rs,Tanjug

"Nema opasnosti da se ponovi 2014." (FOTO)

Autor:

Kiša naredna tri dana, ali nadležni kažu - neće se ponoviti situacija iz 2014. godine kada su Srbiju pogodile strašne poplave.

15
A- A A+
poplave, obrenovac Foto: Mondo/ Goran Sivački

- Narednih dana, sve do petka u Srbiji će biti umereno i potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima i takvo vreme potrajaće do petka, nakon čega sledi razvedravanje, kaže za Tanjug pomoćnik direktora RHMZS i meteorolog Goran Mihajlović.

"Tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine, kao i da će ukupna količina padavina biti od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom, a takvo vreme potrajaće do petka", rekao je Mihajlović.

EVO KAKO JE DANAS BILO U NOVOM SADU:

Na području Beograda sutra se očekuje oko 30 litara kiše po metru kvadratnom.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana, može očekivati porast vodostaja.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave ce od 14. do 17. maja biti u umerenom i vecem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazila?enjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

Mihajlović kaže da nema bojazni da bi u Srbiji mogao da se ponovi scenario iz 2014. kada su Srbiju zadesile poplave velikih razmera.

"Ni meteorološka ni hidrološka sutuacija nisu uporedive jer je tada bilo više padavina, a ni hidrološka situacija nije ista", kaže Mihajlović.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je danas, povodom najavljenih padavina, izjavio da su nadležne službe na teritoriji te opštine u pripravnosti, ali da nema opasnosti da se ponovi situacija iz 2014. godine.

"Bez obzira na to što su prognoze RHMZ-a takve da je predviđeno da padne nekoliko puta manje kiše nego što je bilo 2014. godine i bez obzira na to što su kompletno sve reke u našem slivu, i Tamnava i Trstenica i Kolubara i Sava daleko ispod redovnih linija odbrane od poplava mi smo na oprezu po nalogu republičkog štaba", rekao je Čučković za Tanjug.

Naveo je da su dežurstva duž kompletnog sistema nasipa i na svim crpnim stanicama na teritoriji opštine Obrenovac dvadesetčetvoročasovna.

"Ubeđen sam da će ono što smo uradili u prethodnom periodu, a to je potpuno čišćenje korita svih 70 kilometara kanala kroz Obrenovac, zatim korita Save i Kolubare, a posebno ušća Kolubare u Savu i svih njenih pritoka, omogućiti da višak vode koji bude pao u narednih nekoliko dana prođe bez razlivanja van forlanda tih reka odnosno van nasipa koje smo rekonstruisali tokom 2014. godine", rekao je Čučković.

Kako je istakao, po ovoj prognozi i sa ovim stanjem na terenu apsoluno je nemoguće da se desi bilo šta slično situaciji iz 2014. godine.

U toku dana biće objavljen novi izveštaj o stanju na terenu, rekao je i podsetio da je prethodni izveštaj, između ostalog, pokazao da su u potpunosti suvi svi prilazi nasipu Čikovac, koji je glavni odbrambeni nasip u Obrenovcu.

"Uz pojačan nadzor mislim da ne postoji situacija u kojoj možemo imati bilo kakav problem", zaključio je Čučković.

Republički hidrometeorološki zavod je ranije danas upozorio da se tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine i da će ukupna kolicina padavina biti od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom.

Ciklon promenio pravac!

Povezano

Sve vesti