• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema opasnosti da se ponovi 2014." (FOTO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kiša naredna tri dana, ali nadležni kažu - neće se ponoviti situacija iz 2014. godine kada su Srbiju pogodile strašne poplave.

- Narednih dana, sve do petka u Srbiji će biti umereno i potpuno oblačno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima i takvo vreme potrajaće do petka, nakon čega sledi razvedravanje, kaže za Tanjug pomoćnik direktora RHMZS i meteorolog Goran Mihajlović.

"Tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine, kao i da će ukupna količina padavina biti od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom, a takvo vreme potrajaće do petka", rekao je Mihajlović.

EVO KAKO JE DANAS BILO U NOVOM SADU:

Na području Beograda sutra se očekuje oko 30 litara kiše po metru kvadratnom.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana, može očekivati porast vodostaja.

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave ce od 14. do 17. maja biti u umerenom i vecem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazila?enjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

Mihajlović kaže da nema bojazni da bi u Srbiji mogao da se ponovi scenario iz 2014. kada su Srbiju zadesile poplave velikih razmera.

"Ni meteorološka ni hidrološka sutuacija nisu uporedive jer je tada bilo više padavina, a ni hidrološka situacija nije ista", kaže Mihajlović.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je danas, povodom najavljenih padavina, izjavio da su nadležne službe na teritoriji te opštine u pripravnosti, ali da nema opasnosti da se ponovi situacija iz 2014. godine.

"Bez obzira na to što su prognoze RHMZ-a takve da je predviđeno da padne nekoliko puta manje kiše nego što je bilo 2014. godine i bez obzira na to što su kompletno sve reke u našem slivu, i Tamnava i Trstenica i Kolubara i Sava daleko ispod redovnih linija odbrane od poplava mi smo na oprezu po nalogu republičkog štaba", rekao je Čučković za Tanjug.

Naveo je da su dežurstva duž kompletnog sistema nasipa i na svim crpnim stanicama na teritoriji opštine Obrenovac dvadesetčetvoročasovna.

"Ubeđen sam da će ono što smo uradili u prethodnom periodu, a to je potpuno čišćenje korita svih 70 kilometara kanala kroz Obrenovac, zatim korita Save i Kolubare, a posebno ušća Kolubare u Savu i svih njenih pritoka, omogućiti da višak vode koji bude pao u narednih nekoliko dana prođe bez razlivanja van forlanda tih reka odnosno van nasipa koje smo rekonstruisali tokom 2014. godine", rekao je Čučković.

Kako je istakao, po ovoj prognozi i sa ovim stanjem na terenu apsoluno je nemoguće da se desi bilo šta slično situaciji iz 2014. godine.

U toku dana biće objavljen novi izveštaj o stanju na terenu, rekao je i podsetio da je prethodni izveštaj, između ostalog, pokazao da su u potpunosti suvi svi prilazi nasipu Čikovac, koji je glavni odbrambeni nasip u Obrenovcu.

"Uz pojačan nadzor mislim da ne postoji situacija u kojoj možemo imati bilo kakav problem", zaključio je Čučković.

Republički hidrometeorološki zavod je ranije danas upozorio da se tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine i da će ukupna kolicina padavina biti od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom.

Ciklon promenio pravac!

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VP2

Ljudi, to sto u vasem gradu nema kapi kise ne znaci da na drugom mestu nije potop. Pa ni kada je bio slucaj u Obrenovcu nije svuda bilo strasno...

Sacha

Tadasnji gradonacelnik Beograda, Sinisa Mali je isto to govorio pred te poplave pa znamo svi sta je bilo...

Surda

Nema kad kap kise nije pala.....ovi sve sami strucnjaci....ko putari.

special image