mondo.rs

Migranti čistili Krnjaču od smeća

Autor:

Migranti smešteni u Centru za azil "Krnjača", radnici JKP "Gradska čistoća"“ i lokalno stanovništvo tokom vikenda zajedno čistili prostor oko Centra za azil u beogradskom naselju Krnjača.

3
A- A A+
đubre, deponija, reciklaža, smeće Foto: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Uz pomoć mehanizacije i zaposlenih u JKP "Gradska čistoća", dobre volje migranata i zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice i migracije prilaz Centru za azil "Krnjača" je očišćen i uređen na adekvatan način.

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš je apelovao na građane da se uključe u uređenje grada i da prijave divlje deponije:

"Ovo je jedna od 2.000 aktivnosti čišćenja koje je JKP sproveo u poslednjih pet godina. Danas je sa ove divlje deponije odneto oko 100 kubnih metara smeća i skladišteno na deponijama predviđenim za ovu vrstu otpada", rekao je on.

Prostor oko Centra je često na meti nesavesnih građana koji nepropisno odlažu građevinski i sanitarni otpad. Na ovaj način se skuplja velika količina smeća i ugrožava se zdravlje svih stanovnika u ovom delu grada.

"Migranti se rado odazivaju našem pozivu, vole da budu vredni članovi zajednice, a mi se trudimo da im to omogućimo kroz ovakve vrste aktivnosti", rekla je Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije, Đurđa Šurlan je istakla da su migranti uvek zainteresovani za volonterske aktivnosti koje doprinose celokupnoj zajednici u kojoj borave, kao i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom.

Ona je dodala i da trenutno u Centru za azil "Krnjača" boravi oko 550 migranata, pretežno iz Avganistana i Pakistana.

Ovom prilikom su postavljene upozoravajuće table sa porukama o zabranjenom odlaganju otpada na ovoj površini, dok će gradska uprava u narednom periodu postaviti video nadzor i rasvetu duž prilaza Centru za azil i ostalim objektima u okolini.

Povezano

Sve vesti