mondo.rs,Tanjug

Poslanici o Tijaninom zakonu: Doživotna ili ne?

Autor:

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas novu sednicu, na čijem su dnevnom redu I izmene i dopune Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, koji obuhvataju materiju koja je u javnosti poznata kao "Tijanin zakon".

1
A- A A+

skupština, Skupština Srbije, parlament Foto: MONDO/Predrag Vujić

Izmene su nazvane "Tijanin zakon" jer je uvođenju kazne doživotnog zatvora prethodila peticija o pooštravanju kazni sa oko 160.000 potpisa, koja je pokrenuta posle ubistva devojčice Tijane Jurić.

Na počinioca tog zločina izmene se neće odnositi jer zakoni ne važe retroaktivno.

Stručna javnost je podsetila da se kriminal ne suzbija oštrijim kaznama, već izvesnošću da će počinilac biti otkriven i procesuiran, kao i da kod uvodjenja novih krivičnih dela treba biti veoma oprezan da se ne napravi greška

Doživotni zatvor menja kaznu od 30 do 40 godina zatvora za krivična dela kod kojih je sada propisana, ali je nije moguće izreći osobama koje u trenutku zločina bile mladje od 21 godine.

U skladu sa inicijativom Fondacija Tijana Jurić, uvedena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Kako je navedeno u obrazloženju zakonskih izmena, time se propisuje doživotni zatvor za navedena krivična dela koja su za posledicu imala smrt.

Takodje, Vlada je konstatovala da je nehumanost uobičajeni prigovor za tu vrstu kazne, ali tvrdi da se ni postojeća kazna od 40 godina "mnogo ne razlikuje", a postavlja i pitanje šta će po takvoj izdržanoj kazni biti sa osudjenim koji je bez sredstava za život i kontakata u društvu.

Krivična dela za koja je moguće izreći doživotni zatvor ne zastarevaju, što sad važi za ratne zločine i druga krivična dela u skladu sa ratifikovanim medjunarodnim ugovorima.

Za osudjene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, sa rokom provere od 10 godina kada se može ukinuti, ali kako je navelo Ministarstvo pravde, izuzetak postoji za nekoliko "najsvirepijih krivičnih dela, poput ubistva deteta ili trudnice".

Povezano

Sve vesti