mondo.rs,Tanjug,mondo.ba

Bitka s poplavama u BIH: Naselja odsečena od sveta FOTO

Autor:

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini prouzrokovala je poplave na severu i centralnim delovima te države, pojedina naselja su odsečena, a građani prijavljuju probleme u snabedavanju vodom i strujom, javljaju mediji.

1
A- A A+
Derviši, Vrbas  poplave bosna, poplave bih Foto: MONDO/Vedran Ševčuk


Reke koje su se izlile na severu Bosne i Hercegovine prouzrokovale su prekid saobraćaja na pojedinim deonicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

Na području opštine Teslić proglašeno je vanredna situacija, jer su se izlile sve reke na tom području. Prekinuta je i sva saobraćajna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjaluci.

U Banjaluci je od sinoć proglašena vanredna situacija, a pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedeljak naveče u Čelincu, nedaleko od Banjaluke, a nabujala reka Vrbanja odnela je deo privremenog pešačkog mosta, javlja Alternativna televizija.


Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove. Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat.

Hidrološka situacija u Republici Srpskoj je jutros nešto bolja u odnosuna jučerašnji dan, potvrdili su iz entitetske Civilne zaštite.

Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm u odnosu na jučerašnjih 132 cm. Ranija iskustva pokazuju da reka Bosna počinje da prouzrokuje probleme kada dostigne vodostaj od 370 cm.

Nivo reke Bosne u Zenici iznosi 290 cm, u Tešnju, Doboju i Jugu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reke Usore, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.


Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlivanjem kanala i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, ...

Gradonačelnik Prijedora Milenko Žaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvesno, jer se izlila reka Sana. Vodostaj te reke dostigao je nivo od 460 centimetara.

Vanredna situacija je proglašena i u Banjaluci i Sanskom Mostu, gde je voda probila nasipe, a gradonačelnik Banjaluke proglasio je vanrednu situaciju u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Cesmi, Lazarevu 1, Zalužanima ...

Vodostaj reke Bosne u Doboju u 6 sati iznosio je 413 centimetara i opada, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS. 

Policija Opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz reku Usoru koja preti da se izlije iz korita, stanovništvo je obavešteno da napusti domove, a kao alternativni smeštaj navedena je lokalna škola.

Bujice poplavile kuće i puteve u BiH! (FOTO)

Ministarka prosvete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić saopštila je sinoć da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Povezano

Sve vesti