MONDO/Tanjug

Savladana Grdelica, od nedelje "pista" do Soluna! VIDEO

Autor:

Nakon južnog kraka Koridora 10, u narednih nekoliko meseci se pušta i istočni krak do bugarske granice, kao i autoput od Obrenovca do Čačka i od Surčin do Obrenovca. Počinju radovi na autoputu Beograd – Sarajevo i od Preljine do Pojata.

26
A- A A+

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je završetak izgradnje i puštanje u saobraćaj auto-puta kroz Grdeličku klisuru velika pobeda domaćih građevinara, ali i svih građana Srbije.

"U subotu će biti pušten kompletan južni krak Koridora 10, imaćemo autoput od severa do juga, od Horgoša do Preševa. To je najpre pobeda naših građevinara, ali i pobeda svi građana i nešto na šta mogu da budu ponosni", rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA AUTOPUT KROZ GRDELIČKU KLISURU:

Izvor: TANJUG

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je dodala da će autoputem od Niša do Soluna moći da se stigne za oko tri sata, a od Vranja za dva sata, ali da je najvažnije da je sve urađeno tako da nova saobraćajnica bude bezbedna.

"Izgradnja autoputa kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena, izgrađena su dva tunela i 33 mosta, uključujući i dva najviša mosta u Srbiji, izmeštani su železnička pruga i rečno korito", rekla je Mihajlovićeva.

POGLEDAJTE ZAVRŠENE RADOVE NA AUTOPUTU KROZ GRDELIČKU KLISURU:

Izvor: TANJUG

Ona je dodala da očekuje da do Vidovdana (28. juna) bude puštena u saobraćaj i deonica od Obrenovca do Čačka, u decembru deonica Surčin-Obrenovac, a tokom leta biće pušten u saobraćaj i preostali deo istočnog kraka na Koridoru 10.

Podsetila je i da je Srbija i devedesetih i u dobrom delu posle 2000. godine, dok su druge zemlje završavale svoje koridore, stajala u mestu.

"Danas mi završavamo projekte koje smo nasledili i počinjemo nove, a na infrastrukturnim projektima u Srbiji rade najbolje evropske, kineske, ruske i američke kompanije. Ove godine počinjemo da gradimo četiri nova autoputa, a prvi među njima biće autoput Preljina-Požega, gde radovi počinju ove sedmice. Vrednost izgradnje ove deonice je 450 miliona evra, a trećinu trase čine mostovi i tuneli, od kojih će neki biti duži od najdužeg u Grdeličkoj klisuri. Na leto počinju radovi na autoputu Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, i na Moravskom koridoru, gde radove izvodi američki Behtel, a na jesen i na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je zbog povećanja tranzita kroz Srbiju važno što se posle 30 godina završava i beogradski prsten, odnosno obilaznica oko Beograda, koja se trenutno gradi na deonici od Ostružnice do Bubanj potoka, a biće izgrađen i nastavak do Pančeva.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti