mondo.rs

Potrošnja novog Opel Grandlenda X: 2,2 litra na 100 km

Autor:

Grandlend X je prvi Opel sa hibridnim pogonom, koji će moći da pređe do 50 kilometara na baterije.

Potrošnja novog Opel Grandlenda X: 2,2 litra na 100 km Foto: promo/OPEL AG

Pred premijerno predstavljanje električne Opel Korse, Opel je predstavio prvi PHEV (plug-in, punjivo hibridno električno vozilo) – verziju Grandlenda X s pogonom na svim točkovima.

Grandlend X Hybrid4 kombinuje 1,6-litarski turbo-benzinski motor (200KS) sa dva elektromotora snage 80kW. Sistem ukupno razvija 300 KS.

Prednji električni motor je uparen sa elektrifikovanim osmostepenim automatskim menjačem. Drugi električni motor, inverter i diferencijal su integrisani u električno pokretanu zadnju osovinu kako bi obezbedili pogon na sve točkove po potrebi.

Iz Opela stiže i informacija da će prosečna potrošnja goriva iznositi samo 2,2 l/100 km uz 49 g/km CO2 i to po WLTP standardu.

Benzinski motor će uglavnom biti korišćen pri srednjim i većim brzinama vozila, dok će pri nižim brzinama vožnje biti angažovan električni deo pogonske jedinice. Opel Grandlend X Hybrid4 može da pređe do 50 kilometara u potpuno električnom modu vožnje po WLTP standardima (60 km prema NEDC). Istraživanja su pokazala da su u Nemačkoj, 80 procenata svih vožnji tokom dana distance manje od 50 kilometara, tako da bi kupci ovog modela mogli potencijalno da voze sa nultom potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova sve vreme.

Grandlend X Hybrid4 će ponuditi četiri moda vožnje – električni, hibridni, AWD i Sport. Na primer, izbor hibridnog moda dozvoljava automobilu da automatski izabere najefikasniju metodu pogona, sa mogućnošću da se automatski prebaci na električni mod za vožnju sa nultom emisijom kada ulazi u centar grada. Izbor AWD moda aktivira elektrifikovanu zadnju osovinu za maksimalnu trakciju na svim vrstama puteva.

Vreme punjenja baterije zavisi od vrste punjača koji se koristi. Baterija se u potpunosti napuni za nešto manje od dva sata zidnim punjačem snage 7,4 kW.

 Kako bi dodatno povećao efikasnost, Grandland X Hybrid4 ima sistem regenerativnog kočenja koji vraća nazad u sistem energiju koja se stvara prilikom kočenja ili usporavanja. U konvencionalnom sistemu kočenja, mehanička energija koja se stvara trenjem unutar kočnica gubi se kao toplota. Pretvaranjem ovog viška kinetičke energije u električnu energiju, i koristeći je odmah ili prebacivajući je u bateriju, domet pri potpuno električnoj vožnji se može u proseku uvećati za do 10 procenata.

Vozač čak može da se aktivirati opciju "Regeneracija na zahtev" za maksimalnu rekuperaciju energije. Tada se koristi sila kočenja električnog motora, pa nije potrebno pritisnuti papučicu kočnice kako bi se smanjila brzina do zaustavljanja u normalnom saobraćaju. Grandland X Hybrid4 se na ovaj način upravlja samo pedalom gasa, dok se pedala kočnice koristi po potrebi.

Prodaja ovog modela treba da počne tokom narednih nedelja a prve isporuke kupcima se očekuju početkom 2020. Ovo je korak ka elektrifikaciji kompletne game nemačkog brenda, koji po planu treba da se desi do 2024.

Cena ovog hibridnog SUV-a nije saopštena, ali prema pisanju nemačkih medija, očekuje se da bude više od 40.000 evra.

Izvor: Opel

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti