Tanjug

Tači: Niko nije osuđen za 400 masakara na Kosovu

Autor:

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas "da ni 20 godina od oslobađanja Kosova za 400 masakara koje je izvršila srpska država još uvek niko nije osuđen".

6
A- A A+
hašim tači Foto: Mondo/Goran Sivački

Tači je učestvovao na spomen-akademiji kod Peći gde je rekao da je danas "dan sećanja, poštovanja u odavanja pošte mučenicima, palim borcima i herojima iz Ćuška i okoline, koje je ubila policija i vojska Srbije".

Podignuta optužnica za zločin u selu Ćuška

"U iščekivanju da u narednim nedeljama obeležimo 20. godišnjicu pobede, velika briga za sve nas kao kosovskih institucija, kao kosovskog društva, a iznad svega na savesti međunarodne zajednice i dan danas, nakon 20 godina, jeste da za 400 masakara koje je izvršila srpska država, još uvek niko nije osuđen iz te države", rekao je Tači.

Po njegovim rečima, to je nepravda, diskriminacija, uvreda za integritet i dostojanstvo žrtava, ali i za sam kosovski narod.

On je dodao da će u četvrtak na sednici Skupštine Kosova svi zajedno, jedinstveni, bez razlike, doneti "rezoluciju koja osuđuje sve zločine i genocid koji je država Srbija izvršila na Kosovu".

General Živanović oslobođen za "slučaj Ćuška"

"U potpunosti verujem da će za ovom rezolucijom uslediti i koraci za potpuno sprovođenje našeg prava, kako bi se svi izvršioci krivičnih dela i etničkog čišćenja, ubistva preko 13.500 civila i silovanja preko 20.000 žena, svi ti ljudi iz državnog aparata Srbije suočili sa pravdom“, rekao je on.

Na spomen akademiji su govorili i premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Povezano

Sve vesti