mondo.rs,Tanjug

Stigli turski autobusi u GSP, već danas u pogonu VIDEO

Autor:

Prvih osam od 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa isporučeni su gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd".

Stigli turski autobusi u GSP, već danas u pogonu VIDEO Foto: Tanjug/screenshot

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića autobusi će već tokom dana početi da saobraćaju ulicama glavnog grada na linijama 602 i 603.

Reč je o modernim autobusima turske kompanije "BMC" koja prodaje autobuse u čitavoj Evropi, rekao je Vesić i naveo da su autobusi opremljeni klimom, vaj-fajem, brojačima putnika i svime što treba da ima moderan gradski autobus.

On je podsetio da su nedavno potpisana dva ugovora o nabavci ukupno 244 nova autobusa koji, osim pomenutih 70 autobusa turske kompanije "BMC", podrazumevaju i kupovinu 174 nova niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije "Higer" iz Kine.

Do septembra će na ulicama grada biti 244 nova autobusa, a do kraja godine još 50 autobusa iz "Ikarbusa" što je ukupno 294 autobusa, rekao je Vesić i dodao da je za sledeću godinu planirano da se nabavi još 50 autobusa iz "Ikrabusa" i 30 električnih autobusa.

Izvor: Tanjug

"Na naše veliko zadovoljstvo ti električni autobusi će biti proizvedeni u 'Ikrabusu' pošto kineski partner koji je preuzeo 'Ikarbus' počinje sa proizvodnjom električnih autobusa. To će biti prvi električni autobusi proizvedni u Srbiji tako da ćemo mi ukupno, kada se sve sabere, imati 374 autobusa do sredine sledeće godine, najkasnije do septembra što je više od 50 odsto voznog parka", pojasnio je Vesić.

Istakao je da se nikad u istoriji Beograda nije desilo da se jednu godinu nabavi toliko autobusa.

Beograd dobija 220 novih autobusa

Na taj način, dodao je zamenik gradonačelnika, Grad pokazuje koliko je važno da se obnovi GSP "Beograd".

"U gradski prevoz dugo nije ulagano i to je početak promena koje ćemo raditi u gradskom prevozu, prvo kupovinom novih autobusa, a zatim i boljom naplatom karata, kao i restrukturiranjem samog preduzeća jer mi, kao Skupština grada, čvrsto stojimo iza GSP 'Beograd' i želimo da ono napreduje", rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora GSP "Beograd" Radiša Momčilović je rekao da nabavka novih vozila za to preduzeće ima izuzetan značaj.

"Prosečna starost postojećeg autobuskog voznog parka je oko 11 godina i jasno je da sa autobusima koji su toliko stari ne može pouzdano da se održava red vožnje i pruži kvalitetna usluga putnicima", rekao je on i dodao će se nova vozila u narednom periodu sukcesivno uključivati u saobraćaj.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič je rekao da su turski autobusi veoma pouzdani i da će dobro poslužiti.

Povezano

Sve vesti