mondo.rs

Snima se film o Svetozaru Miletiću

Autor:

Reditelj Darko Bajić će naredne godine predstaviti film o jednom od najznačajnijih Srba.

Snima se film o Svetozaru Miletiću Foto: Mondo/ Goran Sivački Režiser Darko Bajić

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije film posvećen narodnom tribunu i neprikosnovenom lideru Srba u Austro-Ugarskoj Svetozaru Miletiću, režiraće naš poznati reditelj Darko Bajić.

U izjavi za "Novosti", Bajić je u utorak rekao da će prva klapa filma radnog naslova "Svetozar Miletić", po scenariju Milovana Vitezovića, biti snimljena najverovatnije početkom septembra. Vitezović je napisao tekst za dramu "Svetozar", koja je izvedena 25. novembra u SNP povodom veka od prisajedinjenja delova Vojvodine matici Srbiji.

Svetozar Miletić se rodio 1826. u Mošorinu, a preminuo u Vršcu 1901. godine. Bio je advokat, gradonačelnik Novog Sada i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-Ugarskoj druge polovine XIX veka.

Izvršni producent filma biće "Košutnjak film", a kuća "Zilion", glumca Lazara Ristovskog biće producent. Dramaturgija je u rukama Koste Peševskog i reditelja Bajića. Glumci će biti uskoro birani.

"Poznajem dosta novosadskih glumaca, ali ćemo u maju i junu napraviti kasting kako bismo odabrali glumačku postavu, prvenstveno nosioca naslovne muške uloge i ostalih važnih ličnosti toga vremena. U fokusu će biti i Milica Miletić-Tomić, Svetozareva kćerka i supruga Jaše Tomića", rekao je Bajić.

Reditelj je dodao da će kroz životnu priču Svetozara Miletića biti prikazana dugotrajna i uporna borba Srba da u Austrougarskoj monarhiji očuvaju svoj identitet. Ta borba je najintenzivnija bila od Majske skupštine 1848. u Sremskim Karlovcima kada su naši dični preci proglasili Srpsku Vojvodovinu (Miletić je tada bio student prava) pa zaključno sa prisajedinjenjem Bačke, Baranje, Banata i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ostvarenje tog sna Miletić nije doživeo. Upokojio se 1901. godine.

Mada je prošle godine najavljivano uporedo snimanje filma i TV serije iste tematike, Darko Bajić kaže da će ovoga puta biti rađeno samo filmsko ostvarenje.

Da bi se postigla autentičnost, snimaće se na lokacijama u Beogradu, Vojvodini i Budimpešti. Premijera se planira za februar naredne godine u Novom Sadu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti