Tanjug

U Srbiji svaka peta osoba starija od 65 godina

Autor:

Podatak da mladih do 15 godina u Srbiji ima oko 14,5 odsto, a osoba preko 65 čak blizu 20 odsto, govori da ćemo morati kao društvo da usmerimo pažnju na ovu senzitivnu kategoriju naših starijih sunarodnika, kaže Slavica Đukić Dejanović

13
A- A A+

paprika, paprike, selo, baba, baka, starica srbija donja lokošnica stari stariji Foto: Mondo/Goran SivačkiNa okruglom stolu "Starenje, međugeneracijska solidarnost - stari i novi izazovi", povodom Međunarodnog dana porodice, Dejanović je navela da je jako važno da se za stariju populaciju, ako uzmemo u obzir da je u Srbiji svaka peta osoba starija od 65 godina, pored osnovnih aktivnosti poveća i dodatna briga onima kojima je potrebna.

Podaci Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, čiji su predstavnici učestvovali na skupu, ukazuju da će, ukoliko se nastavi ovakav trend starenja, do 2050. godina broj osoba starijih od 65 godina biće veći za trećinu.

"Stariji uglavnom budu zaboravljeni u nekim teškim situacijama i mi smo tu da radimo na tome da, sa novim partnerima, omogućimo dostojanstvenu starost naših sugradajana", rekla je moderatorka UNFPA-a Marija Raković.

Bitka za bebe - jedan od prioriteta vlasti

Zvanični statistički podaci govore da je prosečna starost u Srbiji 43 godine, a da u ukupnoj populaciji starijih stanovnika 57,5 odsto čine žene.

ALARMANTNO: Za 30 godina trećinu Srbije činiće stari

Povezano

Sve vesti