mondo.rs,Tanjug

Navala na novi smer iz hemije i biologije!

Autor:

Prijavljivanja za prijemni ispit za novi gimnazijski smer hemije i biologije biće završeno u petak, a već sada je jasno da vlada veliko interesovanje budućih srednjoškolaca.

5
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija

To pokazuje podatak da je do sada skoro 300 prijava za 100 mesta u gimnaziji ''Jovan Jovanović Zmaj'' u Novom Sadu, Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, gimnaziji ''Bora Stanković'' u Nišu i Prvoj kragujevačkoj, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uvođenje smera za učenike nadarene za hemiju i biologiju predstavlja novinu u obrazovnom sistemu Srbije i deo je reforme gimnazijskog obrazovanja.

Cilj resornog ministarstva je da učenici nastave školovanje usmereno ka biologiji i hemiji, ali i ka biohemiji, biotehnologiji, molekularnoj biologiji, medicini, veterini, farmaciji, stomatologiji, poljoprivredi?

Nadareni za biologiju i hemiju? Evo prilike za klince

Kako je objasnio direktor "Jovine gimnazije" Radivoje Stojković reč je o ozbiljnim studijskim programima koji zahtevaju visok nivo znanja iz hemije i biologije, a koje će učenici da steknu u srednjoj školi.

"Ova odeljenja su usmerena pre svega na visoka postignuća učenika i to u oblastima koje se danas veoma brzo razvijaju i za zanimanja koja se u budućnosti tek očekuju", rekao je Stojković.

Prema njegovim rečima, istraživački duh, koji već postoji kod đaka tog uzrasta, posebno će biti aktiviran kroz eksperimente i laboratorijske vežbe.

Na ovom smeru đaci će da stiču znanja računarstva i informatike u funkciji izučavanja bioloških i hemijskih informacionih sistema, časove teorije i vežbe iz biologije i hemije imaće u grupama od po deset učenika, a latinski će da bude usmeren ka potrebama učenja te dve prirodne nauke, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, učenici će u svakom razredu imati i novi predmet primenjene nauke koji će im omogućiti da razviju međupredmetne kompetencije i da iz škole izađu sa kvalitetnim znanjem.

JEZIK BIZNISA: Od septembra kineski u gimnazijama

Učenici zainteresovani za hemiju i biologiju mogu da se prijave za upis u gimnaziji ''Jovan Jovanović Zmaj'' u Novom Sadu, Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, ''Bora Stanković'' u Nišu i Prvoj kragujevačkoj.

Prijemni ispit zakazan je za 1. juna, a učenici će rešavati test iz biologije, hemije ili oba, ukoliko se izjasne za polaganje oba predmeta.

Preporučuje se priprema učenika zadacima kombinovanog testa iz Zbirke zadataka za završni ispit, a učenik je položio ukoliko uspešno uradi 50 odsto zadataka sa prijemnog ispita, piše u saopštenju u kom se dodaje da je besplatna pripremna nastava organizovana u svim gimnazijama koje upisuju odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.

Termini časova pripremne nastave su subotom od 10 do 12 sati u Petoj beogradskoj gimnaziji, utorkom i četvrtkom od 20 sati u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a u Osmoj beogradskoj gimnaziji od ponedeljka do četvrtka u terminu od 14 do 16 sati.

Radnim danima od 20 sati pripremna nastava je u gimnaziji ''Jovan Jovanović Zmaj'', a u gimnaziji ''Bora Stanković'' utorkom i četvrtkom u terminu od 12 ili 14 sati, u zavisnosti od rasporeda pohađanja nastave učenika osmog razreda.

Povezano

Sve vesti