MONDO/Srna

Počinje izgradnja novog autoputa:Čačak-Požega za 20 min

Autor:

Na deonici dugoj nepun 31 kilometar biće izgrađeno 25 mostova i tri tunela, a vrednost radova je 450 miliona evra.

27
A- A A+
autoput, put, drum, saobraćaj, vožnja, putevi Foto: MONDO/Predrag Vujić

Kao što je bilo ministarka Zorana Mihajlović najavila prilikom obilaska radova na veoma bitnoj i zahtevnoj obilaznici oko Beograda, 17. maja počinje izgradnja deonice saobraćajnog Koridora 11 od Preljine do Požege, koji će se u smeru ka Crnoj Gori ukrštati sa autoputem Beograd – Sarajevo, javlja RTS.

Na deonici dugoj 30,9 kilometara biće izgrađeno 25 mostova i tri tunela, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija Čajna konstrakšn korporejšn je 450 miliona evra.

Kada bude završena, novom saobraćajnicom će se od Čačka do Požege, umesto dosadašnjih 45 minuta, stizati dva puta brže.

Izvor: TANJUG

"Od Preljine do Požege, nova deonica Koridora 11 podeljena je u tri sektora. Prvi vodi do Prijevora, duž Čemernice i delom Zapadne Morave. Biće dug 8,2 kilometra, imaće tunel, most i tri nadvožnjaka", rekao je potpredsednik Privredne komore Srbije Rade Ljubojević.

Na drugoj deonici, od Prijevora do Lučana, dugoj 15,5 kilometara, izgradiće se 20 mostova i tunel dug 750 metara. Poslednja deonica od Lučana do Požege je dužine sedam kilometara i imaće tri mosta, tunel, petlju u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Ljubojević je istakao da je ova deonica posebno važna čitavom užičkom regionu koji je izvozno orijentisan i čija spoljnotrgovinska robna razmena premašuje milijardu evra, a turistički bilansi govore o 1,2 miliona registrovanih gostiju na godišnjem nivou.

Kod Požege Koridor 11 će se ukrštati sa autoputem Beograd – Sarajevo, a kod Čačka sa Moravskim koridorom (Preljina - Pojate), koji bi trebalo da počne da se gradi ove godine.

Koridor 11 biće povezan i sa Koridorom 10 (Horgoš – Preševo), čiji je južni krak, kroz Grdeličku klisuru, kompletno završen i u subotu, 18. maja, biće svečano pušten u saobraćaj.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je Srbija konačno povezana autoputem od Horgoša do Preševa najsavremenijim autoputem, koji će omogućiti mnogo veći protok saobraćaja.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti