mondo.rs

Referendum na Starom gradu o gradskim projektima

Autor:

Opština Stari grad donela odluku koja će omogućiti građanima da se izjasne o radovima koji trajno menjaju izgled užeg jezgra Beograda.

14
A- A A+
beograd, sumrak, dron, noć, brankov most, sava Foto: Mondo/Goran Sivački

U saopštenju ove centralne beogradske opštine ističe se da se ovim radovima "pravi saobraćajni haos za koji ne postoji jasno rešenje" i "ugrožavaju kulturno istorijsko nasleđe Starog grada, Beograda i Srbije".

Ceo proces izjašnjavanja počeće 25. maja, a završiće se do 16. juna, dodaje se u saopštenju.

Vesić: Beograd ovo zaslužuje, biće još radova

Predsednik ove opštine Marko Bastać ranije je rekao je da će žitelji Starog grada na referendumu odlučivati o tome da li žele da bude izgrađena žičara na Kalemegdanu koja će voziti do Ušča, da se najuže gradsko jezgr pretvori u pešačku zonu i samim tim da se izmesti saobraćaja iz centralnih saobraćajnica...

Pitanja na referendumu, rekao je Bastać, biće ovakva: da li ste za to da se gradi žičara na Kalemegdanu, da li ste za to da se ukine trolejbuski saobraćaj u centru grada i da li ste za to da se bez konsultacija sa građanima u narednom periodu nastavi raskopavanje i okupiranje Beograda?

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović ocenio je da je najava predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da će organizovati referendum o projektima koji nisu u nadležnosti opštine, "najobičnija politička magla koju pokušava da proda građanima".

"Tvrdnja Marka Bastaća da će sve što je urađeno u centru Beograda u poslednjih nekoliko godina vratiti u prvobitno stanje najbolji je dokaz mržnje predstavnika (opozicionog) Saveza za Srbiju (SzS) prema politici (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i SNS-a", naveo je Marjanović u saopštenju za javnost, prenosi Tanjug.

"Sada, nakon demoliranja gradilišta, čupanja saobraćajnih znakova i zaustavljanja radova, novom najavom možemo očekivati da će predstavnici SzS početi da uništavaju više od 200 obnovljenih fasada, rekonstruisanu garažu Obilićev venac, Narodni muzej, Pionirski park, kao i sve što je republička i gradska vlast predvođena SNS-om uradila u centru Beograda u poslednjih nekoliko godina", naveo je Marjanović.

U strogom centru Beograda u toku su obimni infrastrukturni radovi, koji će, prema najavama gradskih čelnika, trajati celo leto.

Ove ulice se rade i radiće se...

Rekonstrukcija dorćolskih ulica tek od sredine juna

Povezano

Sve vesti