mondo.rs,MONDO/Agencije

Ustaše u Blajburgu posmatraće više od 400 policajaca

Organizatori okupljanja na Blajburgu, kojim se odaje počast stradalim ustašama, strahuju da bi austrijska policija mogla da prekine misu i zabrani skup.

10
A- A A+
blajburg ustaše Foto: YouTube/printscreen/Ruptly

  Austrijska policija ove godine šalje na Blajburg 410 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica, kao i redovni policajci iz cele zemlje.

Biće prisutno i deset vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera, kao i 12 pripadnika hrvatske policije.

Na komemoraciju ustašama i tzv. domobranima od sada se primjenjuje austrijski Zakon o javnom okupljanju nakon što je katolička dijeceza Gurk-Klagenfurt odbila da izda dozvolu za služenje mise.

Počasni blajburški vod, koji je do sada održavao red tokom okupljanja, procenjuje da će doći do 15.000 učesnika.

Hrvatska u šoku zbog zabrane mise u Blajburgu

"Austrijanci su pooštrili zakone. Mi smo odgovorni za naš posed, a javna površina je njihova. Na naš posed snage reda mogu ući samo kada je povređen zakon", tvrdi predsednik Blajburškog voda Vice Vukojević za "T portal".

Ipak, Vukojević priznaje da policija može prekinuti komemoraciju.

Biće komemoracije u Blajburgu, ali bez ustaša?

Austrijske vlasti svrstale su ustaški pokret uz terorističke organizacije i strogo zabranile bilo kakva obilježja koja slave ustaše i Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Evropski mediji nazivaju blajburški skup najvećim okupljanjem neofašista nakon Drugog svetskog rata.

Povezano

Sve vesti