• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POZORIŠTE U CRNINI: Sahranjen Miša Janketić (FOTO)

Izvor mondo.rs

Porodica, kolege i prijatelji oprostili se od legende srpskog glumišta, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

 Miša Janketić komemoracija i sahrana Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Slavni glumac Mihailo Miša Janketić sahranjen je u subotu u 15 časova, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Sahrani na beogradskom Novom groblju prisustvovali su Svetozar Cvetković, Darko Bajić, Seka Sablić, Ljiljana Blagojević, Predrag Gaga Antonijević, Viktor Savić, Branislav Trifunović i brojni drugi. U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, venac je na groblje doneo njegov generalni sekretar Nikola Selaković.

Komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, pored porodice i prijatelja prisustvovale su i Mišine kolege Tanja Bošković, Vlasta Velisavljević, Petar Božović, Branka Petrić, Boda Ninković, Vesna Čipčić, Voja Brajović, Vojin Ćetković...

Okupljenima se prva obratila Vida Ognjenović:

"Danas je pozorište u crnini. Otišao je Miša Janketić. I njega su sigurno iznenadile njegove poteškoće. To je bila uvreda časti za onu šamansku snagu kojom je u dva poteza mogao da razdrma celo gledalište. Mislili smo da će ga uloga u Kralju Betajnove spasti da će sve to oterati. Ali neće više Miša osluškivati iza scene i biti na njoj. Sve je prošlo. Bio je jedinstven. Nije bilo šablona, njegovo majstorstvo bilo je gotovo nemoguće. Dva puta ga nisam ni prepoznala kada je igrao u predstavi. Potpuno je sve promenio. Bez obzira na svu krhkost profesije uspeo je Miša da sačuva svoju ličnost. Zbogom stoliki glumče, zbogom moj nezamenljivi prijatelju. Danas ćemo sahraniti glumca koji je mogao da ima stotine i više od stotine (rekao bi mi on) lica i da sva budu jedinstvena..."

Miša Janketić je odigrao preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju.

Koleginica Branka Petrić se od Janketića oprostila rečima:"Divno je što si kao takav postajao na ovom svetu. Sećam se njegove prve pojave u predstavi 'Naši sinovi', videlo se odmah koliko će biti veliki. Fascinirao me je uvek njegov paralelan život taj prebogat scenski život, a onda porodica pa i njegova kuća, potok, njegov potok! Sve je mogao. Sve njegove priče bile su lepše od stvarnosti".

Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vujisić" za životno delo.

Igrao je u TV dramama i u serijama:"Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca", "Žmurke"...

Mihailo Janketić se bavio pedagoškim radom kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Bio je u braku sa Svjetlanom Knežević s kojom je dobio četvoro dece - Rašu, Marka, Milicu i Ivu.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

《●》

Slika 5, pa Vlasta sve sahrani, on ni ne zna koliki mu godina :D

srBEnDA

Oličenje pravog Crnogorca...

Баобаб

@srBEnDA Србин, по географији подручје Црне Горе има сада тамо неких мутанта милогорци...

SERIJE