Fonet

Glasanje na Kosovu: NE MOŽE sa srpskom ličnom kartom?

Autor:

Glasanje na današnjim vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova moguće je samo sa kosovskim ličnim kartama, saopštila je na konferenciji za novinare predsedavajuća Centralne izbore komisije Valjdete Daka.

14
A- A A+

To je preneo je portal KoSSev, pozivajući se na pisanje Indeksonline.

Koalicije nevladinih organizacija koja posmatra izbore "Demokratija na delu" juče je saopštila da će biti dozvoljeno glasanje sa srpskim ličnim kartama, ali danas nisu hteli to da komentarišu.

Srđan Milojević, predstavnik lokalne ACDC u koaliciji "Demokratija na delu" za KoSSev je rekao da, uprkos jučerašnjim najavama, danas ne može da odgovori na pitanje da li je moguće glasati sa srpskim ličnim kartama, budući da je to "političko pitanje".

Da ipak nije moguće glasati sa srpskim dokumentima rekao je i u razgovoru sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom menadžer biračkog centra u Osnovnoj školi Sveti Sava Milorad Jovanović.

On je naglasio da je bilo problema sa biračima koji ne poseduju kosovsku dokumentaciju jer je, kako je objasnio, moguće glasati samo sa kosovskim ličnim kartama, ali i da ima birača koji imaju kosovska dokumenta, ali koji nisu upisani u birački spisak.

KoSSev navodi da su ovo treći kosovski izbori u opštinama na severu, ali prvi na kojima biračko pravo nije moguće ostvariti sa srpskim identifikacionim dokumentima.

Važan dan: Srbi glasaju na severu Kosova (FOTO, VIDEO)

Povezano

Sve vesti