Američke krofne "pojavljuju" se gotovo svakom filmu ili seriji – evo kako da ih napravite kod kuće!

Sastojci:

Za testo:

Oko pola kilograma brašna

Kašičica soli

Kašičica i po kvasca

60 grama putera (na sobnoj temperaturi)

Dva jaja

300 mililitara mlakog mleka

Ulje za prženje

Za čokoladni preliv:

30 grama putera

60 grama čokolade

Šolja šećera u prahu

Dve do tri kašike ključale vode

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. Dodajte puter, jaja i toplo mleko, Mešajte da se sve sjedini, možete i da mutite mikserom, dok smesa ne bude glatka. Imajte na umu da telo i dalje treba da bude malo lepljivo na dodir.

Posudu podmažite ulje, u nju stavite testo, okrenite ga jednom, prekrijte i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, u posudi okrenite testo i ostavite da narasta još 45 do 60 minuta.

Kada je testo naraslo, razvucite ga na pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu od oko tri centimetra. Vadite ih širom čašom, a zatim iz centra tog kruga izvadite manji krug čepom od flaše, kako biste dobili lepo oblikovane krofne. Prebacite krofne na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da narastu još oko 30 minuta.

U dublji tiganj sipajte ulje, zagrejte ga na vatri srednje jačine i pržite krofne, sa svake strane po dva-tri minuta. Izvadite ih na komad ubrusa da se ocedi višak ulja.

Napravite preliv. Istopite puter i čokoladu na tihoj vatri, a zatim dodajte šećer i ključalu vodu. Zagrejte smesu, a ako vam se čini previše gustom, dodajte još malo vode. Jednu stranu krofni umočite u preliv dok je još vruć.

Ostavite krofne malo da se ohlade i poslužite ih.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!