mondo.rs

Taksi protesti na ulicama, CarGo protiv štrajka glađu

Autor:

U narednih sedam dana u Beogradu će se održati dva protesta taksista

21
A- A A+

Ilustracija Foto: MONDO - Petar Stojanović Ilustracija

Nakon nekoliko nedelja "zatišja", ponovo se aktuelizuje problem koji beogradski taksisti imaju sa kompanijom CarGo.

Članovi udruženja građana "CarGo" su najavili štrajk glađu. Međutim, juče je na sastanku udruženja, njegov predsednik Aleksandar Vučić pozvao sve članova da ne započinju štrajk glađu i rekao da niko iz ovog udruženja ne treba da nauditi sebi, već će, ukoliko ne bude drugog rešenja, oni koji vode Udruženje štrajkovati glađu umesto članova.

Štrajk glađu je pokrenut zbog najave jednog dela taksista, okupljenih u udruženju SITAB, koji su najavili protest za 27. maja, kada će se okupiti ispred skupštine Beograda i krenuti u protestnu vožnju.

Kako ističu, ne žele da blokiraju Beograd, već da ukažu na neravnopravan položaj u odnosu na "nelagalnog prevoznika CarGo".

Njihov protest ima samo jedan zahtev – da se u Gradu Beogradu striktno i efikasno sprovodi Zakon, i čijom primenom će biti onemogućen rad udruženja građanja "CarGo" koji usluge prevoza putnika vrši na divlje! Najavljeno je i da SITAB-ov pravni tim priprema tužbe radi naknade štete protiv grada Beograda.

"Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je počeo da se primenjuje u novembru mesecu 2018. godine, čije su poslednje izmene i dopune usvojene početkom maja, u čijoj smo izradi imali priliku da i mi učestvujemo, izričito je zabranjeno pružanje usluga prevoza putnika u drumskom saobraćaju, od strane lica koja nisu kvalifikovana da pruže tu vrstu usluga, odnosno koja za to nemaju odgovarajuću dozvolu jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Beograda", navode predstavnici ovog udruženja.

"Protivzakonit prevoz putnika u drumskom saobraćaju u Beogradu koji organizuje CarGo sve više se širi, zbog čega regularni taksi prevoznici trpe nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu," poručuju iz SITAB-a.

Oni su izneli računicu po kojoj kompanija CarGo dnevno može da zaradi i 50.000 evra, koje dobija od svojih 1.700 članove koji prevoze putnike u prestonici.

Oni su istakli i da im je poslednjih nedelja ugroženo neometano obavljanje posla zbog radova u Beogradu, što utiče na zarade i mogućnost regulisanja plaćanja koje imaju prema državi.

Još jedan protest taksista

Pre SITAB-ovog protesta, u sredu, 22. maja u 10 časova ispred zgrade inspekcijskih organa grada Beograda, u ulici 27. marta protest će održati taksi iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije zbog, kako navode, "nesprovođenja zakona o prevozu putnika i nesankcionisanja nelegalnog prevoza", kao i internet kombi prevoza "od vrata do vrata".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti