mondo.rs,mondo.me

Razdvajanje Crne Gore i Srbije - "istorijski podvig"

Autor:

Posle samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, danas s ponosom ističemo da je vreme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija, rekao je predsednik CG Milo Đukanović

7
A- A A+
Milo Đukanović Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

 On je, povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, uputio najsrdačnije čestitke svim građanima Crne Gore i najbolje želje za brži ekonomski i ukupni razvoj i napredak države.

"Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država", naveo je Đukanović.

Crna Gora je, kaže on, postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju.

"Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana. Multietnička zajednica za primer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima", rekao je Đukanović.

Sve ovo je, smatra on, siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svetskim trendovima.

"Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije", kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podela i retrogradnog nasleđa, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze.

U tim procesima nužno je, ističe on, osavremenjavanje socijalne funkcije države, nužna je solidarnost koja je oduvek krasila crnogorsko društvo.

"Ja snažno verujem da se respektibilna većina ljudi u Crnoj Gori, na osnovu konkretnih rezultata koje smo ostvarili u međuvremenu i etabliranja države kroz partnerstvo s najrazvijenijim zapadnim demokratijama, uverila da smo preuzimajući odgovornost za vlastitu budućnost pre 13 godina napravili najbolji izbor", kazao je Đukanović.

On je, čestitajući Dan nezavisnosti, poručio "Nek je večna Crna Gora!“.

Povezano

Sve vesti